Маљчић: Могућ пад цијена свињског меса

Појава афричке куге свиња изазвала је забринутост код узгајивача свиња али и одређени страх код становништва. Осим страха од ширења болести, свињогојци брину да би недовољна информисаност становништва о самој болести могла довести до смањене потражње и пада цијене свињског меса.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић рекао је да је на подручју Семберије гдје је, за сада, регистрована афричка куга свиња, смањена потражња за свињским месом и додао да је за очекивати да ће у наредних мјесец дана доћи до пада цијене. Маљчић је појаснио да афричка свињска куга свиња није опасна по здравље људи, односно болест се не преноси са обољеле животиње на човјека. Пред узгајивачима свиња је тежак период. Прије свега, неопходно је спријечити ширење болести, забрањено је премјештање животиња, одржавање сајмова, изложби као и поштовање свих прописаних мјера Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде наставиће да редовно прати ситуацију на терену и предузима све неопходне мјере и кораке у циљу сузбијања и спречавања ширења ове заразне болести.

Укупан број имања на којима је потврђено присуство афричке куге свиња je 42, након што је на још четири локацијe у међувремену потврђено присуство овог вируса, саопштено је данас из Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске.

С.Видовић

Share With: