Human gest Čataka povodom „Nedjelje djeteta“

Predstavnici i voloneteri Gradske organizacije Crvenog krsta Gradiška posjetili su danas porodicu samohrane majke petoro djece Slobodanke Majkić u Novom Selu, zajedno sa donatorima Feridom i Selfom Čatak koji su ovoj porodici uručili paket sa prehrambenim i higijenskim namirnicama.

Koordinator za humanitarne aktivnosti Crvenog krsta Gradiška Mirjana Potajac rekla je da je posjeta ovoj porodici dio aktivnosti koje Crveni krst sprovodi u okviru „Nedjelje djeteta“.

Ona je navela da porodica Čatak u posljednjih pet mjeseci svakog mjeseca donira paket potrošačke korpe za jednu socijalno ugroženu porodicu sa više djece.

„Crveni krst Gradiška u svojoj evidenciji ima 40 socijalno ugroženih porodica sa četvoro i više djece, a ovo je jedan human gest porodice Čatak koji svaki mjesec kupe jedan paket za porodicu koju im Crveni krst predloži“, navela je Potajac.

Ferid Čatak kaže da je njemu pomoć bila potrebna kada je izbjegao u Dansku, gdje je živio i zaradio penziju prije nego što se vratio u Gradišku, što ga je podstaklo da se bavi humanitarnim radom.

Naveo je da je zajedno sa suprugom odlučio da svaki mjesec donira paket jednoj porodici i da se obratio Crvenom krstu kako bi odabrali one kojima je pomoć najpotrebnija.

Majkićeva je zahvalila Crvenom krstu i porodici Čatak na donaciji, navodeći da od petoro djece, dvoje ide u osnovnu, a dvoje u srednju školu, dok namlađa kćerka ima četiri godine.

Ona je istakla da od stalnih primanja ima samo 180 KM dječijeg dodatka, a da žive od poljoprivrede, proizvode povrće koje prodaju na pijaci, a imaju i svinje, koze i kokoši.

Dodala je da žive u lošim uslovima u kući koju joj je kupila ujna, te da im je želja da se u budućnosti ozbiljnije bave poljoprivredom i da imaju farmu krava.

M.Malešević

Share With: