„Kozaračko kolo“ zaigralo na muralu Nataše Konjević

Gradiška je odnedavno bogatija za još jedan mural. Riječ je o novom djelu  Nataše Konjević pod nazivom „Kozaračko kolo“ koje se nalazi na zgradi u Vidovdanskoj ulici, u blizini raskrsnice kod starog hrasta. Nakon, sad već prepoznatiljivog murala „Dom“ sa simbolima našeg grada; Save, savskog čamca i rode, ovaj put Konjevićeva je oslikala momke i djevojke u „Kozaračkom kolu“.

„Prolaznici su prepoznali motiv „Kozaračkog kola“ koje se u narodu još zove i pleteno kolo. Želja mi je bila da na bajkovit način povežem naziv pleteno kolo sa kozaračkim tako što sam na muralu oslikala detalj klupka koje u jednom trenutku predstavlja sunce a u drugom nit klupka koje prolazi između igrača kola“, rekla je Konjevićeva.

Ona je dodala da je inicijator izrade murala Zavičajni muzej Gradiška, a da je motive za narodne nošnje dobila od predstavnika KUD-a „Kolovit“ Gradiška.

„Ideja je bila da se predstave sve autentične nošnje koje su nosili naši narodi sa obe strane Kozare. Izrada detalja na muralu je bila zahtjevna ali mi je pomogao umjetnik iz Šapca Đurađ Stevanović“, dodala je Konjevićeva.

Osim ova dva murala Nataše Konjević, Gradišku krase još četiri.

Slikar Milan Jožić i grafičar Nenad Balta oslikali su zid zgrade na raskrsnici ulica Vidovdanska i Mis Irbi. Ovaj mural simboliše prirodni ambijent, društveni život i istorijsko naslijeđe Gradiške. Ova dva umjetnika ranije su oslikali prostor ispod savskog mosta istorijskim motivima razvoja Gradiške.

Na zidu zgrade Udruženja Most  Dejan Vidaković oslikao je mural “Stvaranje mira”, a u znak ljubavi i sjećanja na jednog od najvećih košarkaša svih vremena Kobea Brayanta, na zidu Osnovne škole „Danilo Borković“ veličine 12 sa šest metara, umjetnik iz Doboja Deni Božić oslikao je mural popularnog “Black Mambe“.

Mural je riječ španskog porijekla, koja označava svaku sliku koja je oslikana na zidu, plafonu, ili bilo kojoj drugoj zidanoj površini. Ovom riječju se objašnjava slikarska kategorija, koja je ponijela naziv – muralizam. Ne treba ih brkati sa grafitima, jer su grafiti natpisi, oznake i reči, dok su murali slike na zidu, koje mogu biti različitog karaktera, ili tematike, ali svakako imaju osobine kompletne slike.

G.Vlainić

Share With: