Година дана од почетка вакцинације

У Републици Српској прије годину дана, 15. фебруара дата је прва доза вакцине против коронавируса и почела је имунизација. Тада је исту вакцину у Болници Градишка примио директор Рајко Додик и неколико запослених здравстевних радника, након чега је настављена вакцинација.

У Дому здравља Градишка вакцинација је почела 11. марта прошле године, рекла је начелник Хигијенско епидемиолошке службе Дома здравља др Слађана Тепаваца. Она је истакла да би проценат броја вакцинисаних грађана могао бити бољи, те да је до сада укупно аплицирано 38 307 доза.

„Од тога прву дозу је примило 17 346, другу 16 729, док је у овом тренутку 4 232 примило бустер дозу“ рекла је Слађана Тепавац.

Докторица Тепавац каже да су се највише вакцинисале особе старије од 65 година И хронични болесници.

„Република Српска располагала је са вакцинама неколико врста произвођача, па смо имали Синофам, Спутњив В, Фајзер, Синовак, Астра Зенеку и Модерну“ додала је Тепавац.

Епидемиолошка ситуација у Градишци се стабилизовала, број прегледа је смањен у респираторној амбуланти Дома здравља као и на болничком лијечењу. Докторица Тепавац наглашава да се број активно позитвних пацијената на корона вирус креће око 50.

Share With: