„Duhovski dani“ u Vrbaškoj okupili više od 720 učesnika

U Vrbaškoj su u protekla dva dana održani  Deseti jubilarni Duhovski dani.

Manifestaciju je organizovalo Kulturno umjetničko društvo„Mirkovo kolo“  Vrbaška, a učestvovalo je više kulturno-umjetničkih društava, sa oko 720 učesnika.

Sekretar KUD-a, Gordana Golić gostujući u programu Radio Gradiške rekla je da su ove godine imali goste iz Srbije, KUD “Izvor“ iz Starih Banovaca. Ona je istakla da se KUD „Mirkovo kolo“ predstavio igrama sa Kozare, Lijevča polja i Kumanova.

U okviru Mnaifestacije održan je i gastro dan tokom kojeg su predstavljena tradicionalna jela. Predsjednik KUD-a „Mirkovo kolo“, Milenko Vranić rekao je da su na gastro danu predstavljena jela koja su pripremila Udruženja žena iz Vrbaške, Donjih Podgradaca i Bistrice i dodao da su organizovali i takmičenje u pripremanju kotlića.

Drugog dana manifestacije služen je parastos i položeni su vijenci na spomen obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Nakon Manifestacije“Duhovski dani izvođački ansambl“KUD-a“Mirkovo kolo“, narednog vikenda putuje na Međunarodnu smotru folklora u Španiju, dok će srednja grupa u avgustu učestvovati na Festivalu folklora u Bugarskoj.

KUD“Mirkovo kolo“, pod ovim nazivom postoji od 2009.godine,  a osnovano je 1976.godine pod nazivom“Omladinac“.Trenutno imaju oko 130 članova.

Share With: