Dodijeljene nagrade najboljim autorima na konkursu „Sava u objektivu“

U restoranu „Karpe Diem“ u Gradišci danas su dodijeljene nagrade autorima najboljih fotografija na konkursu „Sava u objektivu“.

Na konkurs je  pristiglo više od 500 fotografija sa motivima Save i njene okoline, od 60 autora iz Republike Srpske i Hrvatske, a nagrade su dodijeljene u kategorijama profesionalne, arhivske i amaterske fotografije.

Prvu nagradu u kategoriji profesionalne fotografije osvojio je gradiški fotograf Predrag Zec, a drugo i treće mjesto pripalo je njegovim kolegama iz Gradiške, Višeslavu Beriću i Igoru Petroviću.

U kategoriji arhivske fotografije sve tri nagrade pripale su autorima iz Gradiške. Prva nagrada dodijeljena je fotografu Miodragu Cofi Živanoviću, druga Mladenu Moravcu a treća Bošku Grgiću.

U kategoriji ameterske fotografije prvo mjesto dijele Sanela Merdanović iz Gradiške i Sanja Sigurnjak iz Nove Gradiške, drugo mjesto pripalo je Mileni Erceg iz Gradiše, a treće mjesto podijelili su Dubravka Vrsajković iz Nove Gradiške i Marko Ćurić iz Gradiške.

Predsjednik stručnog žirija, profesor na Akedemiji umjetnosti u Banjaluci Drago Vejnović, rekao je da su pristigle fotografije bile voma kvalitetne i da je bilo teško odlučiti koje su najbolje. On je istakao da su radovi slani pod šifrom kako bi odabir bio što objektivniji.

Fotograf Predrag Zec, koji je prvonagrađeni u kategoriji profesionalne fotografije , rekao je da je nagrađena fotografija nastala spontano 2009. godine  kada je radio fotografije za izložbu „Život na Savi“.

Zec je naglasio da je za fotografe Sava vječna inspiracija, navodeći da najbolje fotografije uz Savu nastaju ujutro ili pred zalazak sunca.

Fotografski konkurs „Sava u objektivu“ raspisan je u okviru istoimenog projekta prekogranične saradnje koji su relizovali Radio Kozara iz Gradiške i Radio Nova Gradiška iz Hrvatske. Konkurs su podržali Grad Gradiška i Kulturni centar iz Gradiške, a generalni pokrovitelj je Ugostiteljskog preduzeća “Karpe Diem” iz Gradiške.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je ovaj konkurs pionirski korak saradnje Gradiške i Nove Gradiške, koje imaju jednu rijeku koja ih spaja.

„Želimo da širimo međusobno povjerenje ljudi sa obe strane Save i da se zajedno razvijamo, da pokažemo da smo za svaku saradnju koja je u interesu dvije Gradiške. Imamo jedan most koji nas spaja, a nadam se da će našu saradnju poboljšati i izgradnja novog mosta na Savi koja počinje za nekoliko dana“, zaključio je Adžić.

Narednog mjeseca izložbe nagrađenih i odabranih fotografija sa konkursa „Sava u objektivu“ biće upriličene u Gradišci i Novoj Gradišci.

Share With: