Danas se obilježava Međunarodni dan dječije knjige

Međunarodni dan dječije knjige obilježava se danas širom svijeta. Datum rođenja čuvenog pisca Hansa Kristijana Andersena, izabran je kao dan kada se slavi ljubav prema čitanju i usmjerava pažnja prema knjigama za djecu.

Referent Dječijeg odjeljenja  Narodne biblioteke Gradiška, Rajka Golić rekla je da će Bibiloteka današnji dan posvetiti dječijem pjesniku, Dobrici Eriću koji je preminuo 29. marta ove godine.

“Dobrica Erić iza sebe je ostavio nekoliko romana, pet knjiga lirske poezije, više zbirki pjesama, pozorišnih drama i više od 40 knjiga za djecu. Nama je u divnom sjećanju ostala njegova posjeta našoj ustanovi 2014. godini kada je održano druženje sa učenicima osnovnih škola. Naša ustanova će u narednom periodu obilježiti  Dan dječije knjige na taj način što će se za učenike Osnovne škole “Danilo Borković” održati čas lektire na temu poezija Dobrice Erić”, rekla je Golićeva.

Prema njenim riječima Dječije odjeljenje Narodne biblioteke broji oko 13.000 inventarnih jedinica. Ona je dodala da je u ovo odjeljenje trenutno učlanjeno 85 članova  i istakla da je prošle godine bilo učlanjeno 361 djete.

“Djeca najviše pozajmljuju knjige potrebne za lektiru mada ima i onih koji vole čitati u slobodno vrijeme. Mlađi uzrasti pozajmljuju slikovnice i poeziju dok stariji pozajmljuju ozbiljnije naslove”, rekla je Golićeva i dodala da Biblioteka svake godine nagrađuje najvjernije čitaoce. U Dječijem odjeljenju za 2018. godinu dodjeljene su tri nagrade, Ani Karapetrović, Mihajlu Kesiću i Nikolini Vranić.

Međunarodni dan dječije knjige UNESKO je ustanovio 2. aprila 1967. godine.

Share With: