Božana Kreča-protivgradni strijelac

Posao protivgradnog strijelca za Božanu Kreču, jedinu ženu strijelca na području Lijevča i Potkozarja je odgovoran, ali i zanimljiv.

Licencu za obavljanje ovog posla dobila je 1998. godine, a od 2001. godine uspješno nišani u gradonosne oblake i ispaljuje rakete. Gostujući u emisiji „Žene i mogućnosti“ Radio Gradiške, Kreča je rekla da se prvobitno ovim poslom bavio njen otac, a kada se razbolio ona je preuzela obaveze protivgradnog strijelca.

“Moj otac se bavio ovim poslom od 1977. godine i gledajući njega kako radi poželjela sam da radim nešto slično.To se i desilo. Nakon što se razbolio, ja sam preuzela posao i evo već pune tri decenije radim kao protivgradni strijelac”, istakla je Kreča.

Godišnje u prosjeku ispaljuje po desetak raketa, a prošle sezone koja je bila nestabilna, za samo mjesec dana ispalila je 12 raketa. Istakla je da prije dejstvovanja upustva sa tačnim koordinatama i broju raketa dobija od Radarskog protivgradnog centra u Novoj Topoli i dodala da do sada nije imala problema niti neprilika, jer poslu kojeg voli, kako kaže, pristupa odgovorno.

“Volim svoj posao i nije mi teško ni što zbog toga ne mogu od kuće.Stalno sam u pripravnosti”, rekla je Kreča i dodala da je najsrećnija kada njena raketa razbije oblake i spriječi štete na poljoprivrednim usjevima. Ponosno ističe kakao se dobro snašla u ovom poslu koji isključivo rade muškarci i izrazila nadu da će u budućnosti biti više žena protivgradnih strijelaca.

Share With: