Apoteka Gradiška bi trebala početi proizvoditi dijazepam klizme

„Galenska laboratorija Javne ustanove Apoteka Gradiška ima sve potrebne uslove za proizvodnju svih galenskih preparata. Za proizvodnu lijeka dijazepam klizmi, koji je specifičan jer sadrži dijazepam koji spada u grupu narkotika, mi očekujemo da ćemo dobiti odobrenje od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite kako bi počeli sa proizvodnjom tog galenskog preparata, a neophodno je i odobrenje Agencije za lijekove BiH“, rekla je direktorica „Apoteka“ Gradiška, Svjetlana Kovačević gostujući u programu Radio Gradiške.

Ona je dodala da rješavanje problema nestašice  dijazepam klizmi  na koje je ukazao predsjednik Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Dragoslav Šinik,  podržava i Gradska uprava grada Gradiška.

„Smatram da neće biti problema kada je u pitanju dokumentacija. Uskoro će biti održan i sastanak sa predstavnicima Agencije za lijekove BiH. Neophodna nam je oprema za proizvodnju koja nije skupa a koju će finansirati Vlada Srpske. Važno je da počnemo sa proizvodnjom jer ovaj lijek nije registrovan u BiH i Republici Srpskoj nego se nabavlja interventnim uvozom što je dovelo do skoka cijene pa je umjesto realnih 25 KM koštao i do 238KM“ rekla je Kovačevićeva.

Dijazepam klizme su neophodne u liječenju epilepsije naročito kod djece sa posebnim potrebama kojima život ovisi od tog lijeka. Proizvodnjiom dijazepam klizmi u Gradišci prisutnost lijeka u Republici Srpskoj i BiH bila bi obezbjeđena i djeca ne bila životno ugrožena.

G.Vlainić

Share With: