Лијек „диазепам“ поново доступан у апотекама

У апотекама које имају уговор са Фондом здравственог осигурања Републике Српске већ од данас би требао бити доступан лијек диазепам микроклизме од 5 и 10 мг, новог произвођача, а захваљујући спремности Фонда да прихвати нову цијену, осигураници овај лијек и даље неће морати доплаћивати.

„Након сазнања да се овај лијек, којег користе углавном обољели од епилепсије, не може пронаћи у апотекама, Фонд Српске је покренуо иницијативу и постигао договор са јединим добављачем који је успио овај изузетно значајан лијек да обезбиједи за наше тржиште“ наводи се у саопштењу Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Пацијенти који су сами куповали лијек у другим земљама, док није био доступан у нашим апотекама, могу предати Фонду захтјев за рефундацију трошкова.

Овај лијек се осим на Листи А1 лијекова који се издају на рецепт, налази и на болничкој листи и листи домова здравља. Фонд набавља диазепам путем јавних набавки за болнице и за домове здравља и овим здравственим установама лијек је уредно испоручиван, у складу са потписаним уговором између Фонда и добављача.

Г.Влаинић

Share With: