Aleksandar Dragić tka i sakuplja narodnu nošnju

U trenutku kada smo dogovarali razgovor, Aleksandar je bio najmlađi tkač u Republici Srpskoj. Međutim ovaj mladić sa 23 godine, dobio je mlađeg kolegu u Bijeljini. Pokazatelj je to da ovaj zanat ima budućnost.

Pored tkanja Aleksandar sakuplja narodnu nošnju, i do sada je sakupio preko 50 kompletnih nošnji. U kolekciji ima nošnje Potkozarja, Zmijanja, Ozrena, Janja i ostalih regija.

„Za ovaj posao zainteresovao sam se igrajući u KUD-u, a nakon bakine smrti naslijedio sam par komada narodne nošnje, i tako je počelo, zanatu me je naučila Banjalučanka Nada Đekić kojoj dugujem mnogo jer bez nje teško da bih uspio “ kazuje Aleksandar.

Osim što sakuplja narodnu nošnje, mnogo je interesantnije to što ih i izrađuje, odnosno tka. Ovaj mladić na tkalačkom razboju  izrađuje i pregače i pojaseve. Aleksandar ističe da i danas ima mnogo zainteresovanih za tkanje, ali se niko ne bavi time, čak se i razboj ili stan može naći u mnogim kućama, samo treba da se zainteresuju da rade na njima.

„U posljednje vrijeme organizujemo radionice na koje dolazi zainteresovani, mahom žene, ali kada im kažemo koliko se tome treba posvetiti, jer je dug posao da platno dođe do razboja, treba da se osnuje, da se uvede, da se navija, samo tkanje je u tom procesu najlakši dio“ dodaje Aleksandar.

Ovaj mladić ima i đerdan koji je nošen na jednoj svadbi na dan ubistva Franca Ferdinanda, na sebi ima 127 srebrnih kovanica, i neprocjenljive je vrijednosti.

Mladima je donekle i smiješno njegovo zanimanje zaovaj posao, ali ima i onih koji na izložbama nose nošnju koje je on izradio. Jedna djevojka je nagrađena noseći njegovu nošnju na reviji u novom Sadu.

Aleksandar iza sebe ima i nekoliko izložbi, u Banjaluci, Prijedoru, Zenici i Novom Sadu.

Share With: