Аџић-Глигорић: Оптужница – атак на Српску и њене институције

Оптужница против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића је оптужница против Српске, изјавио је градоначелник Градишке Зоран Аџић, гостујући у Јутарњем програму РТРС.

Аџић је напоменуо да је на овом простору од 1990. године, нажалост, присутан исти сценарио, исти режисер, иста матрица која гласи „Подијели, завади и уништи“.

– Предсједник Српске је то разобличио и разоткрио. Суштина је сачувати Републику Српску. Ово није атак на Додика, ово је атак на Републику Српску, њене институције, Народну скупштину Српске, на функцију предсједника, Владу и министре, на Службени гласник. Желе да путем дисциплиновања Додика понизе инстиуције Српске, НСРС, позицију предсједника и Владу – рекао је Аџић.

Аџић је напоменуо да је Кристијан Шмит у БиХ дошао на један нелегитиман начин.

– Ово је његов покушај да проводи политике и матрице присутне од 1990. године. Ми морамо да бранимо своју имовину и Дејтонски мировни споразум. Једини који то бране су институције Српске, а они који бране и хоће да проводе Дејтон су на овим просторима лоши момци. То је предсједник Српске разоткрио и разобличио – истакао је Аџић.

Начелник Челинца Владо Глигорић поручио је да је НСРС урадила оно што је морала, а то је да заштити интересе Српске и њених грађана.

– Грађани општине Челинац су забринути због оптужнице. Додик и Лукић су урадили посао који су требали урадити по закону. Највиши законодавни орган је усвојио тај закон. Грађани су забринути због тога што су највиши функционери Српске оптужени зато што раде свој посао и онда се у таквој правној несигурности и обични грађани осјећају несигурно – навео је Глигорић.

Глигорић је поручио да је у припреми текст Декларације о неповредивости и заштити Реублике Српске који ће потписати све локалне заједнице.

РТРС

Share With: