Појачане инспекцијске контроле ресторана, свадбених салона и печењара

На подручју Градишке, због појаве афричке куге свиња, биће пооштрене инспекцијске контроле припреме хране од свињског меса у ресторанима, свадбеним салонима и печењарама, најавио је градски ветеринарски инспектор Бојан Мирјанић.

„Инспектори ће циљано контролисати поријекло, односно слиједивост намирница животињског поријекла. Угоститељски објекти могу продавати и услуживати печено свињско месо само ако је оно од свиња које су заклане у регистрованим клаоницама“, рекао је Мирјанић.

Он је нагласио да је и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске наложило појачане инспекцијске контроле, те да ће у овом случају бити формиран и тим од седам градских инспектора, који чине три ветеринарска инспектора, два инспектора за храну и два тржишна инспектора.

„Потребна је додатна озбиљност свих у ланцу, од узгоја свиња до припреме свињског меса за исхрану, како би се спријечило ширење афричке куге а посебно након што су на снагу ступиле нове ублажене мјере које се односе на превоз и клање свиња у зараженим и угроженим подручјима“, закључио је Мирјанић.

Он каже да ће сви којима је у интересу да се сачува сточни фонд и спријече велике економске штете морати да схвате шта значи добра ветеринарска пракса која се огледа у биосигурносним условима на фармама и означавању животиња ушним маркицама, али и шта значи обезбједити увид у слиједивост намирница животињског порјекла од узгајивача до потрошача.

М.Малешевић

Share With: