3. avgust Svjetski dan lubenice-kraljice ljeta

Za lubenicu se kaže da je kraljica ljeta, a kako i ne kad nas upravo ona za vrijeme najvećih žega može razgaliti.

Kada je dobro ohlađena, ona je prava ljetna poslastica. Zbog velike količine vode je jako dobra za hidrataciju tijela , a  i veliki je izvor vitamina A i C kao i minerala, kalijuma i magnezijuma.

Lubenica ima svoj dan, to je 3. avgust, kada se svugdje u svijetu obilježava Svjetski dan lubenice. Iskoristite ovaj dan da se osvježite i pojedete jednu, ili više, kriški ove jednogodišnje biljke koju obožavaju i stari i mladi.

Lubenica je porijeklom iz Afrike, a prvo su kultivisane u Egiptu, gdje su svjedočanstva o njihovoj baštini zabilježena u hjeroglifima na zidovima. Ovo voće je bilo toliko cijenjeno da je čak stavljano u grobnice mnogih egipatskih kraljeva.

U nekim krajevima naše zemlje za lubenicu kažu bostan ali kada kažemo bostan tada se u stvari misli na lubenicu i dinju zajedno. Mada neko samo za lubenicu kaže bostan ili pak za samo za dinju.

Na crnogorskom primorju za lubenicu se koristi naziv “dinja“, dok se dinja naziva i “pipun“.  U Bugarskoj je lubenica dinja, a dinja pepeš.

Kako bilo bitno je da je zrela, slatka i dobro ohlađena.

A Kako izabrati pravu lubenicu?

Svaka lubenica ima svoju „nesunčanu“ stranu, odnosno mesto koje je dodirivala zemlju dok je rasla. Što je tamniji i žući taj deo kore lubenice to je veća verovatnoća da će lubenica da bude slatka i zrela. Suva peteljka govori da je lubenica zrela. Ako je peteljka zelena, to znači da je prerano ubrana i da verovatno nije dovoljno slatka.

Lubenice koje su izdužene su “diječaci”, i one su vodenastije. Ukoliko volite da vaša lubenica bude veoma slatka, teba da birate okrugle lubenice, koje se zovu“djevojčice”.

Share With: