Top lista

Top lista za 04.12.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Svjetski dan hrane 16. oktobar

Danas je Svjetski dan hrane!

Ovaj datum utemeljen je od zemalja članica Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) na njihovoj dvadesetoj konferenciji u oktobru 1979. godine i od tada svake godine se sa različitim temama pokušava pronaći najbolji način za unapredjenje poljoprivrede i smanjenje gladi na zemlji.

Narod u Republici Srpskoj može reći da ima sreću jer još uvijek može da u svojim poljoprivrednim domaćinstvima  uzgaja domaće proizvode, da se zdravo hrani i uživa u jelima po tradicionalnim receptima.

Turistička organizacija Republike Srpske ističe da je važno podizati svijest o značaju kupovine domaćih proizvoda i proizvoda naših malih proizvođača. Oni navode da je gastronomija jedan od važnih segmenata turističke ponude Srpske, a da bi se za jednu destinaciju reklo da ima kompletnu uslugu , neizostavna komponenta je i gastronomija.

U Republici Srpskoj svaka regija je prepoznatljiva po nekoj tradicionalnoj deliciji. U brošuri Turistička organizacija Republike Srpske mogu se pronaći tradicionalna jela sa fokusom upravo na ona koja se spremaju po starim receptima od domaćih namirnica.

http://turizamrs.org/…/2021/04/Much-more-gastro-1-1.pdf

Iz brošure izdvajamo recept za Kozaračku kvrgušu

Recept: Sastojci: • 1 kg pilećeg mesa • 1 kašika začina • 7 kašika ulja • 6 jaja • 150 g pšeničnog brašna • ½ kašičice soli • 500–600 ml mlijeka

Priprema: Pileće meso sa kostima isjeći na manje komade i posuti začinima. Pripremljeno meso prepržiti na tri kašike zagrijanog ulja sa svih strana, dok blago ne porumeni. Razmućena jaja pomiješati s brašnom, soli, mlijekom, i smjesu ostaviti da stoji 10–15 minuta. U vatrostalnu posudu ili pleh staviti preostalo ulje i zagrijati ga. Zatim na toplo ulje izliti trećinu pripremljene smjese od jaja i brašna i na to rasporediti prženo meso, a po mesu izliti preostalu smjesu od jaja, brašna i mlijeka. Kvrgušu peći 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 210 °C, a zatim je preliti umućenim jajetom i mladim kajmakom ili pavlakom i peći još 10 minuta.

 

G.Vlainić

 

 

 

Share With: