Svjetski dan hrane 16. oktobar

Danas je Svjetski dan hrane!

Ovaj datum utemeljen je od zemalja članica Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) na njihovoj dvadesetoj konferenciji u oktobru 1979. godine i od tada svake godine se sa različitim temama pokušava pronaći najbolji način za unapredjenje poljoprivrede i smanjenje gladi na zemlji.

Narod u Republici Srpskoj može reći da ima sreću jer još uvijek može da u svojim poljoprivrednim domaćinstvima  uzgaja domaće proizvode, da se zdravo hrani i uživa u jelima po tradicionalnim receptima.

Turistička organizacija Republike Srpske ističe da je važno podizati svijest o značaju kupovine domaćih proizvoda i proizvoda naših malih proizvođača. Oni navode da je gastronomija jedan od važnih segmenata turističke ponude Srpske, a da bi se za jednu destinaciju reklo da ima kompletnu uslugu , neizostavna komponenta je i gastronomija.

U Republici Srpskoj svaka regija je prepoznatljiva po nekoj tradicionalnoj deliciji. U brošuri Turistička organizacija Republike Srpske mogu se pronaći tradicionalna jela sa fokusom upravo na ona koja se spremaju po starim receptima od domaćih namirnica.

http://turizamrs.org/…/2021/04/Much-more-gastro-1-1.pdf

Iz brošure izdvajamo recept za Kozaračku kvrgušu

Recept: Sastojci: • 1 kg pilećeg mesa • 1 kašika začina • 7 kašika ulja • 6 jaja • 150 g pšeničnog brašna • ½ kašičice soli • 500–600 ml mlijeka

Priprema: Pileće meso sa kostima isjeći na manje komade i posuti začinima. Pripremljeno meso prepržiti na tri kašike zagrijanog ulja sa svih strana, dok blago ne porumeni. Razmućena jaja pomiješati s brašnom, soli, mlijekom, i smjesu ostaviti da stoji 10–15 minuta. U vatrostalnu posudu ili pleh staviti preostalo ulje i zagrijati ga. Zatim na toplo ulje izliti trećinu pripremljene smjese od jaja i brašna i na to rasporediti prženo meso, a po mesu izliti preostalu smjesu od jaja, brašna i mlijeka. Kvrgušu peći 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 210 °C, a zatim je preliti umućenim jajetom i mladim kajmakom ili pavlakom i peći još 10 minuta.

 

G.Vlainić

 

 

 

Share With: