Шулић: Куповати домаће производе и радити на још бољем брендирању

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић, који је данас у Требињу отворио конференцију о брендирању домаћих производа „Наше је боље“, позвао је грађане да купују домаће јер је боље од увозног, те навео да ће ресорно министарство наставити да са домаћим произвођачима ради на још бољем брендирању домаћих производа и да су већ иницирали измјену правилника, посебно из области туризма, који би то омогућили.

– Свако ко жели да аплицира за средства Министарства, а бави се угоститељством или хотелијерством, мораће да на свом менију има домаћи или производ из тог града и региона – истакао је Шулић.

Он је додао да је, према подацима којима располажу, домаћи производ бољи и квалитетнији по свим карактеристикама него увозни, који обично има добар маркетинг, па их презентује као да су они бољи.

– Желимо да радимо не само са произвођачима из Српске, него и са грађанима, да им уткамо ту иницијативу да куповином домаћих производа помажемо њихов и развој Српске – рекао је Шулић новинарима у Требињу.

Он је најавио да ће Министарство трговине и туризма Републике Српске наставити да свим грађанима презентује значај куповине домаћих производа, и посредством видео-спотова, и друштвених мрежа, те ће у сарадњи са Министарством просвјете и културе Српске од сљедеће школске године радити и на едукацији ученика о томе.

Шулић је изразио задовољство што из Требиња, познатог туристичког града који подржава домаће произвођаче, крећу са регионалним конференцијама за ову годину у оквиру кампање „Наше је боље“.

– Желимо добру сарадњу са привредном заједницом, посебно са онима који имају добре производе који нису добро брендирани, у чему ће им министарство помоћи – истакао је Шулић.

Он је навео да су се на конференцији у Требињу окупила 22 произвођача, који су добро брендирани и своје производе пласирају кроз „Херцеговачку кућу“, али и остале трговинске објекте и са којима ће разговарати да би њихова добра пракса могла бити пренесена и осталим произвођачима у Српској.

Предсједник требињске подручне Привредне коморе Душко Пантовић рекао је да је „Херцеговаћка кућа“ направила озбиљан искорак када је окупила домаће произвођаче и брендирала њихове производе, што се показало као веома добро јер су проширили рад и у Бањалуку, Београд и друге градове.

– Веома је важно квалитетно представити домаће производе на домаћем и међународном тржишту, и значајна је подршка домаћој привреди, посебно у области маркетинга и приликом одласка на сајмове – навео је Пантовић.

Љубица Берак из Винарије „Берак“ рекла је да увијек треба промовисати домаће поизвођаче, који имају шта да понуде грађанима, те додала да им много значи подршка ресорног министарства и локалне заједнице да би се боље представили на тржишту.

Она је истакла да су, као мала винарија са производњом од 30.000 литара годишње, побјеђивали велике винарије у региону и добијали значајне награде.

РТРС

Share With: