Хладно прољеће и чести мразеви проузроковали проблеме воћарима

Прољеће хладније од просјека и чести мразеви проузроковали су проблеме воћарима у Републици Српској.

Иако су бројне сорте воћа претрпјеле значајну штету, из Удружења воћара кажу да тренутна ситуација и није тако лоша, али да је највећи проблем то што воћке, а нарочито јабука, јако споро цвјетају.

Агроном Бојан Кецман каже да је то све посљедица хладнијег времена, које директно утиче и на процес оплодње воћака.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Даојчиновић рекао је да иако мразеви нису нанијели велике штете на свим воћним врстама, ниске температуре нису погодовале појединим врстама воћа.

Он је навео да је највише штете претрпјело коштуњаво воће као што је шљива, кајсија, бресква, а нарочито крушка, чији ће принос због лошег времена бити у дефициту.

Када је у питању подизање нових засада, из Удружења воћара кажу да то иде јако тешко, јер наши произвођачи нису заштићени и тешко пласирају производе на домаће тржиште, док извоза готово и нема.

Кецман истиче да је већ крај априла, а да се неке врсте воћака, нарочито јабука још увијек налазе у фази цвјетања. То може да представља проблем за оплодњу воћака, јер пчеле не опрашују воћке на ниским температурама, што утиче на смањење приноса.

Кецман је савјетовао произвођаче шљива да због влажног времена и појаве ваши и гриња спроведу одговарајуће третмане против ових штеточина.

Из Удружења воћара упозорили су да се све више воћара одлучује за престанак бављења овим послом, јер услови и подршка нису на задовољавајућем нивоу.

РТРС

Share With: