Прва етапа трке „Београд-Бањалука“ креће сутра из Београда

Међународна бициклистичка трка „Београд-Бањалука“, чији је генерални покровитељ предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, стартоваће сутра из Београда.

Почетак трке, у којој ће учествовати 25 тимова из 30 земаља најављен је за 17.00 часова испред Палате Србије.

Бициклисти ће прву од пет етапа возити улицама пријестонице Србије, а публика ће имати прилику да ужива у спектаклу који се традиционално завршава вожњом кругова.

Дан касније, 14. априла, вози се друга етапа од Обреновца до Бијељине када ће караван који броји више од 450 људи прећи преко Павловића моста на Дрини без заустављања.

Трећи дан такмичења резервисан је за трећу етапу од Бијељине до Власенице, а након тога караван се сели у Добој одакле ће се возити четврта етапа до Приједора.

Велико финале и одлука о укупном побједнику пашће 17. априла на посљедњој петој етапи.

Бициклисти ће од Дервенте преко Српца, Градишке и Лакташа до циља у Бањалуци морати да савладају 155 километара, саопштено је из Представништва Републике Српске у Србији.

Прва трка одржана је 2007. године са свега педесетак бициклиста на старту, а сада ће се за укупног побједника борити 175 бициклиста, што је према правилима Међународне бициклистичке уније /УЦИ/ максималан број.

Стални партнери у организацији трке су ресорна министарства за спорт Србије и Српске, министарства унутрашњих послова Србије и Српске, Представништво Републике Српске у Србији, као и градови домаћини етапа који годинама пружају несебичну подршку организаторима.

Уз помоћ и подршку Представништва Републике Српске у Србији ова трка је постала један од догађаја иза кога снажно стоје Град Београд, Влада Србије, Министарство омладине и спорта у Влади Србије, те градска општина Обреновац која је домаћин старта друге етапе.

Трка има више значајних аспеката – први је повезивања једног народа из двије државе, други аспект је туристички јер годинама људи из цијелог свијета долазе у Републику Српску и кући носе лијепе успомене.

Бициклисти из 30 земаља свијета и 25 тимова укупно ће ове године превести 568 километара.

Међународна бицилистичка трка „Београд-Бањалука“ званично ће бити представљена и најављена данас на конференцији за новинаре у 14.00 часова у Хотелу „Југославија“ у Београду.

Share With: