Živinari strahuju da smrznuti pileći file iz Turske završi u trgovinama kao svježe meso

Članovi Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH uputili su danas apel svim nadležnim institucijama da spriječe da smrznuti pileći filei iz Turske, umjesto u preradi, raznim zloupotrebama završe na tržištu kao svježi proizvodi, što je suprotno svim zakonskim propisima i može da uništi domaću proizvodnju brojlera.

Predstavnici Koordinacionog odbora danas su, zbog odobrenja uvoza smrznutog mesa pilećeg filea iz Turske u BiH i mogućih posljedica te odluke, održali konferenciju za novinare u Gradišci, sa koje su poslali ovaj apel.

Potpredsjednik ovog odbora Edin Jabandžić rekao je da su živinari apsolutno svjesni da BiH mora da poštuje međunarodne sporazume, ali da, poučeni dosadašnjim ikustvom, s razlogom strahuju da smrznuto meso za preradu može da završi u prodaji kao svježi pileći file, što je je zakonom zabranjeno.

On je apelovao na sve nadležne istitucije, posebno Kancelariju za veterinarstvo BiH i inspekcijske organe, da pojačaju svoje aktivnosti kako bi spriječili da nekvalitetno pileće meso po niskim cijenama završi u trgovinama, čime bi u pitanje došao rad više od 560 živinarskih farmi i egzistencija oko 20.000 ljudi koji žive od ovog posla.

Jabandžić je istakao da mu nije jasno odakle toliki interes Turske za izvoz na tržište BiH, te dodao da Turska nema nijednu, a BiH postoje tri klanice koje imaju sve potrebne standarde za izvoz piletine u EU.

Sekretar Udruženja živinara Republike Srpske Nebojša Rakić rekao je da su predstavnici ovog uduženja o uvozu pilećeg mesa iz Turske održali sastanak sa ministrom poljoprivrede Srpske Borisom Pašalićem, koji je zajedno sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašom Košarcem preduzeo određene aktivnosti.

„Očekujemo da se ovaj problem pokuša riješiti, a tražili smo i pomoć za naš poljoprivredni sektor. Dobili smo obećanje da će resorno ministarstvo jednako podržati živinarstvo u Republici Srpskoj, kao i ostale sektore u poljoprivredi“, naveo je Rakić.

Predsjednik Udruženja peradara Fedaracije BiH /FBiH/ Mesud Pinjo rekao je da institucije BiH nisu adekvatno odgovorile na problem uvoza pilećeg mesa, naglasivši da će, ukoliko smrznuti pileći file iz Turske završi u trgovinama, bez posla ostati oko 10.000 radnika.

On je naglasio da peradari u BiH uplate više od 45 miliona KM na ime poreza na dodatu vrijednost, a da za njihove probleme nemaju sluha u nadležnim institucijama, posebno u Vladi FBiH, kojima su se nekoliko puta obraćali za pomoć.

„Važno je reći da će, zbog ove odluke, naši građani dobiti veoma nekvalitetan prehrambeni proizvod, koji će raznim mešetarenjima završiti u vitrinama tržnih centara kao svježe pileće meso“, ukazao je Pinjo.

Direktor „Brovisa“ iz Viskog Jasmin Spahić, koji je i član Koordinacionog odbora živinara, rekao je da je i u uslovima pandemije sačuvana živinarska proizvodnja i radna mjesta u ovom sektoru, ali da u slučaju prodaje zamrznutog uvoznog filea kao svježeg mesa, može doći i do sumnje kupaca da je riječ o proizvodu iz BiH.

„To bi urušilo reputaciju domaćih proizvođača koji imaju sertifikat i za izvoz u EU“, upozorio je Spahić.

Član Koordinacionog odbora živinara Vojislav Rapić, koji je i direktor preduzeća „Rapić“ iz Gradiške, koje se bavi proizvodnjom stočne hrane, rekao je da 80 odsto njihove proizvodnje čini proizvodnja hrane za brojlere, te istakao da se farmeri sada suočavaju i sa problemom porasta cijene stočne hrane.

„Cijene kukuruza bilježe rekordene iznose u poljednjih 10, a sojinog ulja u posljednjih 14 godina. Cijena sojine sačme porasla je sa 600 KM na 850 KM, a kukuruz je poskupio sa 300 KM na 450 KM i cijene su u konstantnom porastu. To značajno utiče na proizvodnju brojlera jer stočna hrana učestvuje sa više od 60 odsto u kalkulaciji gotovog proizvoda“, naveo je Rapić.

Rapić je naglasio da je iz navedenih razloga od kraja prošle godine značajno otežana proizvodnja stočne hrane, a time brojlerska i druga stočarska proizvodnja.

M.Malević

Share With: