Zeljković: Vakcine će dolaziti sukcesivno

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da će tokom ove sedmice biti završena procedura nabavke vakcine protiv virusa korona, te da će vakcine u Srpsku dolaziti sukcesivno, što će olakšati sam proces vakcinacije, ali i skladištenje vakcina.

Zeljković je naveo da će trenutna količina vakcina koja je iz Rusije stigla na sarajevski aerodrom biti prije svega upotrijebljena za analizu u kontrolnoj laboratoriji Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, da bi naredni veći kontingent vakcina koji bude došao bio automatski upućen u zdravstvene ustanove, da bi se moglo pristupiti vakcinaciji.

Prema njegovim riječima, očekuje se da u februaru stigne prvih 200.000 doza, a u martu drugih 200.000 doza, da bi se tako omogućilo da osobe koje su primile prvu dozu vakcine „sputnjik ve“, nakon 21 dana prime drugu dozu i budu dugotrajno zaštićene.

On je naveo da će sljedeće sedmice biti organizovana obuka zdravstvenih radnika zdravstvenih ustanova, prije svega primarnog nivoa, a zatim i sekundarnog, koje su odredile svoje predstavnike.

„Na taj način ćemo obučiti trenere i te osobe će biti nosioci edukacije u svojim zdravstvenim ustanovama kada je riječ o vakcinaciji. Tako ćemo ubrzati edukaciju zdravstvenih radnika“, rekao je Zeljković novinarima u Banjaluci, nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

On je napomenuo da će prve doze vakcina koje budu došle u većoj količini biti usmjerene za vakcinaciju zdravstvenih radnika i prioritetnih kategorija u skladu sa planom vakcinacije.

„Plan vakcinacije je živ organizam i molimo građane za strpljenje, jer nam je prvenstveno cilj da zaštitimo one kategorije koje imaju najveću mogućnost za razvijanje teške kliničke slike i medicinske radnike koji brinu o njima“, rekao je Zeljković.

On je dodao i da je u toku obezbjeđivanje potrošnog materijala za vakcinaciju, da bi svaka zdravstvena ustanova spremno dočekala određene količine vakcine i pristupila vakcinaciji.

„Institut će pripremiti i metodološko uputstvo na koji način se primjenjuje vakcina, te kako se aplicira i kako se nakon toga prati osoba postvakcinalno“, rekao je Zeljković.

On je pojasnio i da prijave građana za vakcinaciju ne zavise od dolaska vakcine, te da će vjerovatno ranije biti organizovane, kako bi se mogli planirati termini u budućnosti.

„Početak vakcinacije građana očekuje se onog trenutka kada u Srpsku dođe kontingent od 200.000 doza za 100.000 osoba, te će u tom momentu krenuti masovna vakcinacija“, rekao je Zeljković.

On je pozvao građane da se za svaku nedoumicu koju budu imali u vezi sa vakcinom obrate Institutu, Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske, ili u zdravstvene ustanove, jer će tu dobiti adekvatnu informaciju.

Share With: