Zbog obilnih kiša pčele nemaju hrane

„Vremenske prilike negativno se odražavaju na stanje u pčelinjacima jer pčele nemaju hrane“, rekao je predsjednik Udruženja pčelara “Amorfa” Gradiška Dražen Čekić. On je naglasio da je voćna paša bila slaba, jer je voće slabo iscvjetavalo zbog hladnih dana i noći što je dovelo i do sporog razvoja legla pčela.

“Manjak paše je počeo iscvjetavanjem voća i protegao se do cvjetanja bagrema koji jeste iscvjetao, ali je u tom period došlo do hladnog vremena, obimnih padavina i pojave mraza. Pčele zbog slabog unosa hrane ne razvijaju legla. Možemo reći da se pčelarstvo nalazi u kritičnoj situaciji,” rekao je Čekić.

On je dodao  da su pčelari od samog početka voćne paše počeli i sa prihranom sirupom i istakao da se tokom ovih hladnijih i kišnih dana preporučuje prihrana pogačama.

“Ukoliko se, kao što je najavljeno, tokom maja i početkom juna nastavi hladno vrijeme i kiša preporuka je da se nastavi i prihrana pogačama te da se izvade matične rešetke kako bi matica mogla prići i formirati zimsko klube koje je karakteristično za hladne dane,” rekao je Čekić.

Tokom aprila pčele bi trebale imati izobilje hrane, a to ove godine nije bio slučaj.  Pčelari će biti u dodatnom problemu ukoliko se nastave vremenske neprilike jer će propasti i pčelinja paša na bagremu i kestenu.

Pčelama preostaje cvijet lipe i livada.

Share With: