Top lista

Top lista za 24.10.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Zabrana rada ugostiteljskim objektima, frizerskim salonima i salonima ljepote

Novom Naredbom gradskog Štaba za vanredne situacije, od danas pa do 23. marta, na području Gradiške zabranjuje se rad svim ugostiteljskim objektima i subjektima uslužnih djelatnosti gdje postoji direktan kontakt radnika i klijenata, kao što su frizerski, saloni ljepote i saloni koji vrše usluge masaža, te zabranjuju svi privatni skupovi na kojima se okuplja veći broj građana.

I dalje je zabranjen rad noćnim klubovima, svadbenim salonima, fitnes centrima i igraonicama.

Ograničava se rad trgovačkim centrima i ostalim trgovinskim i zanatskim djelatnostima od 7 do 18 časova, a nedeljom do 14 časova, te dragstorima i subjektima koji se bave prizvodnjom i prodajom hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača, od 7 do 22 časa.

U Naredbi se navodi da su svi subjekti dužni da ograniče broj lica koja mogu da budu u objektima, da obezbjede minimalno zadržavanje u objektima i razmak od minimalno 1 metar između kupaca ili korisnika usluga.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je, nakon sjednice Štaba, da je na području Gradiške u kućnoj izolaciji 130 građana, koji su doputovali iz zemalja zahvaćenih virusom korona, ali da još nije registrovan nijedan slučaj zaraze.

„Nadamo se da nećemo imati zaraženih lica, ali smo svjesni da je teži period tek pred nama. Zbog toga smo na sjednici i donijeli dodatni set pooštrenih naredbi, kako bi kretanja i kontakte građana sveli na minimum. Pratimo i odluke i naredbe Vlade Republike Srpske i štabova za vanredne situacije grada Banjaluka i susjednih opština“, istakao je Adžić.

On je dodao da je dogovorena i nova organizacija zdravstvenog sektora, prema kojoj će Dom zdravlja i Bolnica Gradiška imati posebne izolovane traktove za zbrinjavanje lica koji trebaju da budu u karantinu, te da je razmatrana i mogućnost obezbjeđenja smještaja za oboljele od virusa korona.

Adžić je naglasio da se velika većina građana i privrednika pridržavala dosadašnjih mjera i naredbi, te da ispektori nisu imali problema na terenu.

On je dodao da su gradski zdravstveni inspektori zaduženi da, u saradnji sa Domom zdravlja, kontrolišu da li lica koja moraju biti u kućnoj izolaciji poštuju naredbe, te da će, zbog većeg obima posla, tražiti od Inspektorata Srpske da odobri da se i inspektori iz drugih oblasti uključe u ovaj proces kontrola.

Prema njegovim riječima, u Gradskoj upravi radiće minimalan broj radnika koji su potrebni za normalno funkcionisanje svih službi, te da radnici na šalterima rade sa zaštitnim maskama i rukavicama.

On je naglasio da svi treba da shvate da u ovom vremenu trebaju da smanje kretanja i budu više u svojim kućama.

Direktor Bolnice Gradiška Rajko Dodik rekao je nakon današnje sjednice Štaba da se odgađaju operativni program i dijagnostičke procedure i da će se raditi samo hitni zahvati i pregledi, gdje se utvrdi da je to neophodno.

On je apelovao na građane da ne dolaze u Bolnicu, nego da se javljaju u Dom zdravlja, gdje će biti odrađena trijaža i odlučeno da li pacijent treba bolničko ili kućno liječenje.

„Biće otvoreni brojevi telefona za određene specijalističke grane, gdje će pacijenti dobiti sva potrebna uputstva“, dodao je Dodik.

Direktor Doma zdravlja Gradiška Vesna Gluvić Čelić rekla je da niko od 130 pacijenata u kućnoj izolaciji nema simptome oboljenja od virusa korona, te da je u ovoj ustanovi odvojena jedna služba koja se samo bavi potrebama takvih pacijenata, gdje će dolaziti i ljekari iz bolnice.

Ona je dodala da se do kraja dana za tri lica sa područja Gradiške očekuju rezultati analize da li su zaraženi virusom korona.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Slađana Tepavac ponovila je da su svi građani koji dolaze iz zemalja zahvaćenih virusom korona ili su bili u kontaktu sa takvim licima, bez obzira da li imaju ili nemaju simptome, dužni da se jave Domu zdravlja, navodeći da svi treba da obrate pažnju na simptome kao što su povišena tjelesna temperatura, suvi nadražajni kašalj i bol u grudima.

Ona je pozvala sve koji su u kućnoj izolaciji da poštuju uputstva, te starije od 65 godina i osobe sa hroničnim i drugim oboljenjima da ne izlaze iz svojih kuća.

Tapavac je dodala da je za sada na virus korona testirana jedna osoba iz Gradiške i da je test bio negativan.

Naredbu gradskog Štaba za vanredne situacije o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata i službi na teritoriji grada Gradiška možete pogledati na sljedećem linku:

 

Share With: