„Vukvet“ vrši besplatnu sterilizaciju pasa

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH, putem partnerskih veterinarskih ambulanti i sa odobrenjem lokalnih vlasti, finansira i koordiniše Program masovne sterilizacije pasa lutalica ali i besplatnu sterilizaciju vlasničkih pasa.

Ovaj program u Gradišci provodi se od prošle godine u veterinarskoj ambulanti “Vukvet”. Veterinar Boris Kukolj rekao je da je do sad sterilisano  oko 400 pasa od čega polovinu čine vlasnički psi. On je istakao da je vlasnicima pasa procedura veoma prihvatljiva jer besplatno dobiju sterilizaciju psa, čišćenje unutrašnjih parazita i čipovanje  koje je od ove godine obavezno u BiH.

Kukolj je naglasio važnost sterilizacije jer prvenstveno uklanja sve češće bolesti reproduktivnih organa kod životinja i istakao da  se sterilizacijom utiče na nekontrolisano parenje čime se smanjuje broj neželjenih legla pasa koji bi završili na ulici.

Prema riječima Kukolja od 1. januara ove godine provodi se i program registracije pasa. “Vakcinacija protiv bjesnila neće biti moguća ukoliko životinja nije čipovana, a sve čipovane životinje, sa podacima o rasi i vakcinaciji kao i sa podacima vlasnika, unose se u registar BiH i životinja dobija pasoš.

Program masovne sterilizacije pasa u 2019. godini trajaće do polovine decembra sa pauzom u avgustu.

 

Share With: