Вишковић: Српска опредијељена за поштовање Дејтона и уставну структуру БиХ

Република Српска је опредијељена за поштовање Дејтона и уставну структуру БиХ каква је донесена 21. новембра на Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ и све изван тога није прихватљиво, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Вишковић је поводом годишњице истакао да Дејтонски споразум није само споразум који је зауставио рат, него и акт којим је Република Српска утемељена као један од два равноправна ентитета у БиХ, са снажним елементима државности и суверенитета.

– Послије 9. јануара 1992. године, кад је Скупштина српског народа прогласила Републику српског народа у БиХ, потписивање Дејтонског споразума остаје као најважнији документ којим је потврђена наша самосталност и аутономија, унутар административног оквира у БиХ – навео је Вишковић.

Истиче да се поносом обиљежава овај велики дан, кад је стављен потпис на споразум којим је потврђен суверенитет Републике Српске.

– Никада не смијемо заборавити да потврда наше аутономије није дошла сама, него огромном жртвом народа и политичког руководства који га је водио, кроз та тешка и историјски преломна времена – навео је Вишковић.

Вишковић истиче да са тугом и сјетом, данас одајемо почаст и за 28.000 бораца и цивила који су током Одбрамбено – отаџбинског рата положили своје животе за Републику Српску.

– Са поносом баштинимо успомену на њих, дајући вјечни завјет да њихова жртва никада неће бити заборављена нити унижена под насртајима оних политичких снага које и 28 година послије настоје да остваре ратне циљеве, пониште суштину Дејтонског споразума и наруше наша права – закључио је Вишковић

Share With: