Обиљежен Свејтски дан сјећања на жртве собраћајних незгода (ФОТО)

У саобраћајним незгодама на путевима у Републици Српској током прошле 2022. године погинуло је 100 лица и тај податак треба да буде поука и порука свим службама које се баве безбједности саобраћаја, али и возачима и грађаним, да се запитају да ли чине довољно да буде што мање погинулих и тешко повријеђених у собраћају, изјавио је новинарима у Градишци замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић.

Радовиће је у Градишци присуствовао обиљежавању Светског дана сјећања на жртве собраћајних незгода, у оквиру кога је изведена показна вјежба спашавања у собраћајним незгодама и монодрама Васка Тодића „Пораз без борбе“.

Он је нагласио да се изгубљени животи не могу посматрати као статистички податак, јер иза сто погинулих остају тешке посљедице на живот на хиљаде чланова њихових породица и пријатеља.

Радовић је рекао да су најчешћи узроци собраћајних брза вожња и вожња под утицајем алкохола, те да млади од 18 до 30 година најчешће прузрокују али и страдају у собраћајним незгодама.

Управо са циљем да утиче на свијест младих, кроз монодраму „Пораз без борбе“, Тодић је матурантима градишких средњих школа испричао своју трагичну причу о губитку брата, кроз коју је поручио да само опрез и поштовање правила може спријечити трагичну собраћајну несрећу.

Јелица Лубура из Ауто-мото свавеза Републике Српске истакла је да сваке године спроводе бројне превентивне кампање према свим учесницима у собраћају.

Она је додала да ће Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода, кроз показне вјежбе и друге активности, бити обиљежен и у усталим градовима Републике Српске.

Самостални стручни сарадник за регулисање и безбједност собраћаја у Градској управи Градишка Дијана Јањетовић рекла је да сваки појединац треба да се запита шта може урадити да позитивно утиче на безбједност собраћаја.

Додала је да је и Градска управа такође иницијатор бројних активности које имају за циљ повећања безбједности собраћаја, посебно младих возача и учесника у саобраћају.

Свјетски дан сјећања на жртаве саобраћајних незгода – 19. новембар ове године обиљежава се под слоганом „Запамти, подржи, дјелуј“.

М.М.

Share With: