Višković: Afera „Kiseonik“ ne postoji; Čistoća kiseonika 99,9 odsto

Rezultati analize pokazali su da se u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske koristi čist kiseonik.
„Uzorak koji je uzet u UKC-u pokazao je da je čistoća kiseonika 99,90 na jednoj lokaciji, a na drugoj 99,92, što znači puno bolje nego što je i zakonom propisano za lijek“, rekao je na konferenciji za novinare u Administrativnom centru Vlade Srpske u Banjaluci premijer Srpske Radovan Višković.

Višković je poručio da to pokazuje da takozvana afera sa kiseonikom, koja je nametnuta, nije postojala, niti postoji, te najavio podnošenje krivičnih prijava.

– Vlada Republike Srpske će u narednim danima podnijeti krivične prijave protiv svih onih koji su prouzrokovali štetu zdravstvenom sistemu Republike Srpske – dodao je on.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da su rezultati analize potvrdili da je kisenik koji se koristi u bolnicama u Srpskoj apsolutno ispravan i da se može koristiti u medicinske svrhe.

Šeranić je rekao da je proteklih dana dobijao upite zabrinutih porodica lica koja se liječe u UKC-u, kojima je potrebna kiseonička podrška, dodajući da će pokazati javnosti sadržaj tih mejlova.

On je upitao koji kiseonik koristi bolnica u Sanskom Mostu ili neka druga u FBiH, ističući da koristi isti onaj kiseonik koji se koristi u Republici Srpskoj posljednjih 30 godina.

Šeranić kaže da bolnice u Srpskoj neće ostati bez kiseonika.

Za nadležne u agenciji za lijekove na nivou BiH ministar je rekao da su postali dio problema, umjesto da budu dio rješenja u zdravstvu u eri pandemije virusa korona.

Šeranić ističe da pitanja poput ovog ne smiju da služe u političke svrhe, naglašavajući da je u pitanju zdravlje ljudi i da se tog nikako ne treba praviti afere.

RTRS

Share With: