Велика Госпојина – слава храма у Гашници

Српска православна црква обиљежиће у понедјељак 28. августа празник Успенија Пресвете Богородице- Велика Госпојина, један од највећих хришћанских празника.

Велику Госпојину као храмовну славу обиљежава и парохија гашичка. Парох гашички Борис Бенцуз рекао је да ће обиљежавање храмовне славе бити 27. и 28. августа.

„Обиљежавање храмовне славе започећемо литургијом у недјељу, 27. августа, од 9.30 часова, вечерња молитва биће служена у 18 часова, сабрање ћемо наставити уз народни збор и музику“, рекао је Бенцуз и позвао вјернике да се окупе око свога храма и заједно упуте молитву Господу.

Бенцуз је додао да ће на Велику Госпојину света литургија бити служена у 9. 30 часова, а након литургије биће уприличено освештање кољива и ломљење славског колача. Након црквеног обреда окупљени вјерници имаће прилику погледати наступ КУД „Мирково коло“, а за све присутне биће обезбијеђен и славски ручак уз музику и народно весеље.

Кума овогодишње славе је Ранка Јанковић.

Парох Бенцуз је напоменуо да су у током прошле године на храму одрађени значајни радови на саниранњу проблема са влагом и нагласио да су у току радови на помоћним објектима поред храма.

Храм у Гашници је страдао током Другог свјетског рата, обновљен је 1962. године, на темељима из 1907. године

Д. Јанковић

Share With: