У понедјељак слава храма у Доњем Вакуфу

Парохија доњовакуфска обиљежиће у понедјељак, 28. августа славу храма Успенија Пресвете Богородице-Велику Госпојину.

Један од организатора организованог одласка у Доњи Вакуф Славко Мекињић рекао је да ће Света литургија почети у 9:30 након чега слиједи опход око храма, освећење славског колача и жита, те ручак за присутне.

У сарадњи са Градском управом и ове године организован је превоз из Градишке одакле је планиран одлазак аутобусима 200 вјерника.

Кум славе ове године биће Завичајно Удружење Срба Доњовакуфљана из Новог Сада.

Православна црква у Доњем Вакуфу саграђена је 1888. године. Посљедњих година је доста урађено на обнови овог храма, који је освећен прошле године. Храм Светог кнеза Лазара у мјесту Комар је протеклих година такође обновљен након претрпљених оштећена током и након рата.

Срби који су до рата живјели у Доњем Вакуфу, у Федерацији БиХ, сада насељени у многим мјестима Републике Српске, Србије и свијета, организовали су више радних акција на уређењу својих вишевјековних насеља, која су данас углавном пуста јер у Доњем Вакуфу данас живи  око 30 Срба.

У Градишци се скућило 5.500 Срба протјераних током рата из овог мјеста, а велики број их данас живи у Новом Саду и Бијељини.

Д.Јанковић

Share With: