Uskoro tv emisija o gastronomsko – turističkoj ponudi Gradiške

Gastronomsko – turistička emisija pod nazivom „Chef“, čiji je autor gradiški kuhar i ugostitelj Vladan Šurlan, uskoro će se naći na malim ekranima. Gledaoci će imati priliku  vidjeti Gradišku i autohtone kulinarske specijalitete iz jednog novog ugla.

Šurlan je istakao da je ideja za snimanje emisije nastala iz želje da kroz svoju profesiju promoviše i svoj rodni grad Gradišku.

“Želja nam je da na jedan drugačiji način prikažemo potencijal Lijevča polja, Kozare i potkozarja, to su prepoznali u Turističkoj organizaciji Grada Gradiška, koja je pomogla realizaciju ovog projekta” rekao je Šurlan i dodao da je na serijalu od pet emisija radio sa ekipom koja je već radila uspješne turističke priče. Plan je da se emisije prikažu na televizijama u Srpskoj i regionu.

Šurlan  je istakao da je osim gastronomske ponude u planu i isticanje turističkih potencijala i prirodnih ljepota našeg kraja. Prema njegovim riječima autohtona jela koja su pala u zaborav u ovim emisijama će biti predstavljena u punom sjaju jer su to  prvenstveno zdrava jela, a isto tako na taj način podsjetićemo se naše tradicije i vratiti se prirodi gdje leži zdravlje ali i turistički potencijal.

“Počeli smo od Kozare gdje smo u Podgradcima spremali svinjsku plećku atohtone sorte koja je bila pred izumiranjem i tartufima koje smo pronašli u Kozari. U ostalim epizodama predstavili smo  Kijevce gdje smo spremali kačamak sa vrućim čvarcima i torotan sirom. U Jelićima smo spremali ragu od gljiva jer je Bistrički kraj bogat brojnim vrstama gljiva. U Trošeljima, koji su poznat kraj po lovnom turizmu,  pravili smo srneći paprikaš, a posljednja epizoda je posvećena gradu Gradiška u kojoj zajedno sa barba Borisom pripremam “Gradišku pljeskavicu” koju sam jednom prilikom spremao i Alen Delonu” rekao je Šurlan.

Šurlan, koji se za kuvara školovao od Gradiške do Pariza, kaže da je domaća, tradicionalna kuhinja specifična, bogata i prepoznatljiva u svijetu ističući da i ona može biti prezentovana na zanimljiv, moderan način.

“Mašta je veoma bitna jer tako chef prezentuje svoje jelo i ostavlja potpis na tanjiru”, rekao je Šurlan.

G.Vlainić

Share With: