Top lista

Top lista za 26.06.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Uskoro tv emisija o gastronomsko – turističkoj ponudi Gradiške

Gastronomsko – turistička emisija pod nazivom „Chef“, čiji je autor gradiški kuhar i ugostitelj Vladan Šurlan, uskoro će se naći na malim ekranima. Gledaoci će imati priliku  vidjeti Gradišku i autohtone kulinarske specijalitete iz jednog novog ugla.

Šurlan je istakao da je ideja za snimanje emisije nastala iz želje da kroz svoju profesiju promoviše i svoj rodni grad Gradišku.

“Želja nam je da na jedan drugačiji način prikažemo potencijal Lijevča polja, Kozare i potkozarja, to su prepoznali u Turističkoj organizaciji Grada Gradiška, koja je pomogla realizaciju ovog projekta” rekao je Šurlan i dodao da je na serijalu od pet emisija radio sa ekipom koja je već radila uspješne turističke priče. Plan je da se emisije prikažu na televizijama u Srpskoj i regionu.

Šurlan  je istakao da je osim gastronomske ponude u planu i isticanje turističkih potencijala i prirodnih ljepota našeg kraja. Prema njegovim riječima autohtona jela koja su pala u zaborav u ovim emisijama će biti predstavljena u punom sjaju jer su to  prvenstveno zdrava jela, a isto tako na taj način podsjetićemo se naše tradicije i vratiti se prirodi gdje leži zdravlje ali i turistički potencijal.

“Počeli smo od Kozare gdje smo u Podgradcima spremali svinjsku plećku atohtone sorte koja je bila pred izumiranjem i tartufima koje smo pronašli u Kozari. U ostalim epizodama predstavili smo  Kijevce gdje smo spremali kačamak sa vrućim čvarcima i torotan sirom. U Jelićima smo spremali ragu od gljiva jer je Bistrički kraj bogat brojnim vrstama gljiva. U Trošeljima, koji su poznat kraj po lovnom turizmu,  pravili smo srneći paprikaš, a posljednja epizoda je posvećena gradu Gradiška u kojoj zajedno sa barba Borisom pripremam “Gradišku pljeskavicu” koju sam jednom prilikom spremao i Alen Delonu” rekao je Šurlan.

Šurlan, koji se za kuvara školovao od Gradiške do Pariza, kaže da je domaća, tradicionalna kuhinja specifična, bogata i prepoznatljiva u svijetu ističući da i ona može biti prezentovana na zanimljiv, moderan način.

“Mašta je veoma bitna jer tako chef prezentuje svoje jelo i ostavlja potpis na tanjiru”, rekao je Šurlan.

G.Vlainić

Share With: