Top lista

Top lista za 26.06.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Prvi otkosi ječma krajem juna, u julu žetva pšenice

Trenutno stanje strnih žita na području Lijevče polja i Potkozarja je zadovoljavajuće, ječam je u fazi voštane, dok su ostale kulture u fazi mliječno-voštane zrelosti, a prinosi će, osim od vremenskih uslova, zavisiti i od pravilne primjene agrotehničkih mjera.

Ukoliko vremenske prilike budu povoljne, žetva ječma trebala bi da počene do kraja juna, a nakon toga u julu slijedi žetva pšenice.

Nenad Erceg, stručni saradnik za ratarstvo u Resoru za pružanje stručnik usluga u poljoprivredi Minstarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Područnoj jedinici Gradiška, naveo je da je  na području Gradiške, Laktaša i Srpca pod strnim žitima 13.175 hektara, od kojih je 8.000 pod pšenicom.

Erceg je, gostujući u emisiji „Bilans stanja“ Radio Gradiške, rekao da su vremenske prilike u aprilu negativno uticale na strna žita, ali da je toplije vrijeme u posljednjih 15 dana pogodovalo rastu i zrenju žita.

„Bilo bi dobro da u narednim danima temperatura bude viša od 25 stepeni Celzijusovih da bi žetva strnih žita počela u optimalnim rokovima, ali će sigurno u odnosu na prošlu godinu žetva kasniti 10 do 20 dana. Prošle godine smo imali prve otkose ječma oko 20. juna, a ove godine će žetva kasniti desetak dana“, naveo je Erceg.

Prema Ercegovi riječima, zbog loših vremeskih uslova ove godine kasnila je i sjetva kukuruza, posebno u brdskim predjelima, a na području Gradiške, Laktaša i Srpca pod ovom ratarskom kulturom zasijano je 29.000 hektara.

Erceg je naveo da su uljarice na području ove tri lokalne zajednice u dosta dobrom stanju, soja je zasijana na 1.500 hektara, uljana repica na 670, a suncokret na 500 hektara.

On je podsjetio da je rok za podnošenje zahtjeva za podsticaje za uljarice do kraja juna, te naveo da je podsticaj po zasijanom hektaru 200 KM, a podsticaj po kilogramu prodatih uljarica do 15 feninga.

M.Malešević

Share With: