Top lista

Top lista za 23.10.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Uručeni sertifikati polaznicima kursa humanitarnog deminiranja

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović uručio je danas u Gradišci sertifikate za 31 polaznika osnovnog deminerskog kursa iz humanitarnog deminiranja, kojeg je organizovala ta uprava.

Novitović je čestitao polaznicima za uspješno završen kurs, naglasivši da je u deminerskom poslu cilj zaštiti ljudske živote, ukazujući da se taj posao, ipak, mora stručno i oprezno raditi kako bi se sačuvali životi svakog deminera.

Kurs humanitarnog deminiranja uspješno su završili pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, Centra za uklanjanje mina u BiH i pripadnici službe civilne zaštite jedinica lokalne samouprave.

Oficir za operacije uništavanja eksplozivnih materija u Republičkoj upravi civilne zaštite Vidosav Pejić rekao je da oni koji su danas dobili sertifikate sada mogu da rade u svim deminerskim jedinicama u BiH.

Pejić je naglasio da je u Republici Srpskoj još mnogo područja koja nisu očišćena od mina iz prethodnog rata, te da će se i u narednim godinama intenzivno raditi na identifikaciji lokaliteta iz minskih zapisnika i uklanjanju mina.

On je pojasnio da je nakon posljednjeg rata područje Doboja bilo najzagađenije minama, ali da je taj prostor značajno očišćen, te da je trenutno najviše neočišćenih minskih polja na području Teslića.

Pejić je naveo da Republička uprava civilne zaštite u Sektoru za deminiranje ima oko 80 ljudi, ali da oni polako odlaze u penziju, te je potrebno obučavati i primati nove deminere.

Polaznik kursa Kristijan Branković iz Jošavke kod Čelinca rekao je da je obuka trajala dvije sedmice i da je osnovni motiv za njega kao civila bio da nauči kako da na ovaj način spasava ljuske živote, da prepozna različite vrste ekspolozivnih materija, kao i kako postupati prilikom pronalaska mina.

Branković je istakao da prilikom deminiranja i susreta sa eksplozivnim materijama uvijek treba da postoji strah, koji će sakog deminera navesti da posao obavi polako i oprezno.

Share With: