Top lista

Top lista za 25.09.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Apel građanima da zaštite imovinu tokom godišnjih odmora

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske apelovalo je da građani u sezoni godišnjih odmora, prilikom odlaska na duža putovanja, posebnu pažnju posvete zaštiti svoje imovine i tako pomognu u sprečavanju eventualne krađe.

Neki od savjeta za građane su da uvijek zaključavaju ulazna vrata, bez obzira na to koliko su odsutni, saopšteno je iz MUP-a.

“Nemojte zaboraviti zatvoriti prozor ili balkonska vrata. Ukoliko ste u mogućnosti, pored glavne brave na ulaznim vratima, ugradite i dodatnu, pomoćnu bravu”, navedeno je u saopštenju.

Iz MUP-a apeluju da građani ne ostavljaju ključ od ulaznih vrata ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i slično, jer to su za većinu uobičajena mjesta koja samim tim ni kriminalcima nisu skrivena.

“Poželjno je da se novac, zlatni nakit i oružje iz kuće za vrijeme dužeg odustva da na čuvanje licu od povjerenja ili u trezor neke banke”, navode iz MUP-a Srpske.

Preporuka građanima je da, ukoliko su u mogućnosti, na objektima ugrade tehničke sisteme zaštite, poput osvjetljenja objekata sa senzorima pokreta, alarma, video-nadzora i slično.

“Prilikom napuštanja doma na duže vrijeme, građanima se savjetuje da ga povjere na čuvanje komšijama ili rodbini. Poželjno je da se stvori utisak da u stanu ili kući neko boravi, te s toga oni treba da tokom noći pale svjetlo, danju otvaraju prozore, dižu roletne i češće obilaze njihov dom”, savjetuju iz MUP-a Srpske.

Jedan od savjeta je i da građani zamole komšije da, ako čuju buku u njihovom stanu za vrijeme odsustva, odmah pozovu policiju.

“Nije poželjno na društvenim mrežama objavljivati odlazak na putovanja, niti slične informacije i fotografije koje potvrđuju da ste trenutno odsutni van mjesta prebivališta, odnosno na godišnjem odmoru”, jedan je od savjeta građanima.

Iz MUP-a navode da su ljetni mjeseci period kad je pojačan rizik od izvršenja krivičnih djela kriminogenih lica, te da iz tog razloga preventivne mjere samozaštite umanjuju rizik od ugrožavanja imovine građana.

U saopštenju je istaknuto da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sprovodi planirane preventivne mjere na sprečavanju vršenja imovinskih krivičnih djela, ali da je sama zaštita umnogome efikasnija ukoliko i sami građani preduzmu odgovarajuće mjere s ciljem zaštite lične imovine.

“Besplatna telefonska linija 122 na raspolaganju je građanima 24 časa dnevno ukoliko primijete sumnjiva ponašanja nepoznatih lica u svojoj zgradi ili komšiluku, na parkingu ili u neposrednom okruženju”, naglasili su iz MUP-a Republike Srpske.

Share With: