Uručene “Kočićeve tkanice” pobjedinicma literarnog konkursa “Ideš li, rode”

Povodom dana vjenčanja Milke i Petra Kočića, u Romanovcima je danas održana tradicionalna kulturna manifestacija ’’Ideš li,rode’’ na kojoj su proglašeni i nagrađeni najbolji radovi učenika osnovnih škola koji su učestvovali na literarnom konkursu “Ideš li, rode”.

Prvo mjesto pripalo je Milošu Šukalu iz Osnovne škole “Petar Kočić” Nova Topola, drugo Sara Sladojević iz Osnovne škole “Vasa Čubrilović” i treće Elena Radmanović iz Osnovne škole “Petar Kočić” Nova Topola.

Prvonagrađeni Miloš Šukalo, učenik osmog razreda, napisao je prozni rad pod nazivom “Pobjeda” u kojem je, kako kaže, pisao o oslobodilačkom duhu našeg naroda tokom Drugog svjetskog rata i svom pradjedu koji je strijeljan na Kozari.

Sara Sladojević je navela da su lik i djelo Petra Kočića bili inspiracija za njenu pjesmu “Čuješ li, pišče”. Ona je istakla da kao pomen svom narodu svake godine treba obilježavati ime Petra Kočića koji je prvi zagovarao slobodu svoga naroda i da mi trebamo nastavimo u duhu te tradicije.

Trećenagrađena Elena Radmanović iz Mašića učenica je sedmog razreda Osnovne škole “Petar Kočić” Nova Topola. Ona je nagrađena za svoju pjesmu “Petar Kočić”, a inspiraciju je pronašla u brojnim piščevim djelima.

Predsjednik žirija, profesorica Mira Čekić rekla je da su na konkursu učestvovale gradiške osnovne škole i da je pristiglo oko 20-ak radova. Ona je istakla da su svi radovi bili odlični i da se komisija teško odlučila za najbolje. “Učenici su pisali o Kočićevim djelima, ali je bio i radova u kojima su se mogle prepoznati odlike Kočićevog stila” rekla je Čekićeva.

Šef Odsjeka za društvene djelatnosti u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti grada Gradiška, Ivan Radenović rekao je da Gradska uprava tradicionalno podržava manifestacijeu “Ideš li, rode” od 2005. godine u cilju očuvanja uspomene na velikana srpske književnosti Petra Kočića. On je dodao da je važno da se nastavi održavanje ove manifestacije koja njeguje lik i djelo Kočića.

Manifestaciju su organizovali Grad Gradiška, Mjesna zajednica Romanovci, Romanovačko-mašićka srpska pravoslavna crkvena opština i Osnovna škola ’’Petar Kočić’’ Nova Topola.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su članovi Kulturno-umjetničkog društva ’’Petar Kočić’’ iz Nove Topole i učenici OŠ “Petar Kočić”.

Milka i Petar Kočić 18.septembra 1904. godine tajno su se vjenčali u staroj crkvi Svetog Nikolaja u Romanovcima.

G.Vlainić

Share With: