Умјетници из Америке бораве у Градишци

Гости у јутарњем програму Радио-телевизије Градишка били су Александар Бабић и Лија Беџли умјетници који живе у Америци, али су веома везани за наш крај. То се посебно односи на Александра који је рођен у Београду, али је поријеклом из наших крајева.  Он је постао велики амбасадор истине о страдању српске дјеце у усташким логорима. Нацртао је и на енглеском језику написао књигу-стрип која описује судбину његовог оца Петра из Совјака који је одведен у Јасеновац. Стрип се зове „Моје име је Петар Бабић из села Совјак“. О томе је причао својој кћерки и другим Американцима које је хтио упознати шта се дешавало током Другог свјетског рата на нашим просторима.

Бабићева супруга Лија Беџли каже да воли наше крајеве. Она има великог искуства у региону Југоисточне Азије. „Написала сам роман о жени адвокату из Америке која је дошла у Камбоџу да помогне људима. Сазнаје причу о Београђанки која је убијена, а била је удана за члана краљевске породице“ рекла је Лија Беџли.

Бабић је умјетник, цртач стрипова, припадник технолошког сектора у Америци.

Најновији Александров пројекат је међународна умјетничка изложба коју је он организовао у фебруара 2023. са својом женом о глобалним еколошким промјенама и довео заједно мноштво умјетника, новинара који су разговарали о позитивним акцијама да би се супротставило климатским промјенама.

Александар Бабић и Лија Беџли врло радо би вољели боравити на нашим просторима неко вријеме, јер истичу да одавде умјетност креће.

Н.М.

Share With: