Уједињени за помоћ дјеци

Фондација – хуманост без граница већ неколико година помаже у лијечењу дјеце из Србије, а сада је отворила своје представништво и у Бијељини за све грађане Босне и Херцеговине. Преко стотину дјеце којима је омогућено лијечење у Србији је одличан резиме ове организације која сада са радом почиње и у нашој земљи.

Владимир Вучетић, оснивач и предсједник Управног одбора Фондације – хуманост без граница је осмислио концепт који подразумијева више хуманитарних бројева на јединственој СМС платформи, који се већ скоро десет година успјешно примјењује у Србији.

– Убудуће ће сви грађани Србије и БиХ, којима је помоћ потребна, моћи преко наше Фондације да добију своје посебне хуманитарне бројеве и банкарске рачуне.

Већ сада је у Босни и Херцеговини активно 32 хуманитарна броја наших корисника. Сви они имају и своје српске хуманитарне СМС бројеве.

Ваша Фондација се од свог оснивања предано бави пружањем помоћи деци у Србији, која се суочавају са различитим здравственим изазовима. Како успијевате да сакупите новац за тако велики број деце којој је потребна помоћ?

– Помоћ долази кроз јединствени систем, у коме свако дијете или одрасла особа добија свој број за прикупљање средстава путем СМС порука и своје посебне банкарске рачуне. Овај пројекат је омогућио да велики број наших хуманих грађана директно утиче на животе оних којима је помоћ потребна. Слањем СМС порука на бројеве или уплатама на рачуне наших корисника свако од нас може да помогне неком ко нема финансијске могућности да плати своје лијечење и каснији опоравак. У исто вријеме донатори могу на нашем сајту Фондација.рс да прате како се њихове донације користе и да виде конкретне резултате свог доприноса. Захваљујући овом систему, успјели смо да сакупимо преко милион евра и, најважније, пружили смо помоћ за 110 дјеце. Наравно у БиХ ће умјесто СМС порука грађани моћи да помогну позивом на одређени број.

Основали сте Фондацију и у Босни. То је нови изазов за вас?

– Вођени принципом који се налази у имену наше Фондације, да хуманост не познаје границе, одлучили смо да проширимо свој утицај изван Србије и помогнемо дјеци и одраслима у Босни и Херцеговини. Са великим ентузијазмом смо отворили ново сједиште наше Фондације у Бијељини, граду који је познат по својој гостољубивости и заједничком духу. Одатле ћемо радити руку под руку са грађанима широм Босне и Херцеговине, пружајући помоћ онима којима је најпотребнија.

Као и у Србији, свако дијете у Босни и Херцеговини, које се нађе под нашом заштитом добиће своје хуманитарне бројеве у обе државе путем којих ће људи моћи да уплате средства директно за њихово лијечење. Овај систем не само да пружа транспарентност, пошто се на нашем сајту виде све уплате и исплате, већ и пружа прилику сваком појединцу да се лично укључи и да свој допринос.

Осим финансијске помоћи за лијечење дјеце и болесних, да ли имате још неке планове?

– Планирамо да организујемо и серију догађаја који ће имати за циљ да едукују јавност о важности солидарности и заједничког дјеловања. Вјерујемо да је едукација кључна за развој снажног и здравог друштва. Кроз овај проширени ангажман надамо се да ћемо подстакнути талас солидарности и хуманости, који ће преплавити цијели регион. Наш циљ је да створимо мрежу подршке која ће спајати људе преко граница, градећи мостове љубави и разумијевања међу нама.

У име свих нас у Фондацији – хуманост без граница желим да се захвалим свим досадашњим донаторима и волонтерима који су учинили наш рад могућим.

Позивам све да се придруже нашем покрету, ширећи ријеч и придружујући се нашим напорима да створимо свијет без граница, посебно за све наше најмлађе суграђане.

Уколико неко није у финансијској могућности да уплати новац или позове хуманитарни број, од велике је помоћи и дијељење вијести и апела на друштвеним мрежама.

Share With: