У Завичајном музеју отворена изложба посвећенa Милану Ђурђевићу Погачи

Откривањем спомен плоче Милану Ђурђевићу Погачи синоћ је у Завичајном музеју Градишка отворена изложба посвећена Погачи, првом градишком археологу.

Аутор изложбе је директор Завичајног музеја Бојан Вујчић који је овом приликом промовисао и књигу под називом „„Милан Ђурђевић Погача, први градишки археолог“.

Вујчић је истакао да је Погача синоним за музејски живот и рад у Градишци. Он је додао да су прије неколико дана почели радови на локалитету манастиришта у Кијевцима за чије је откопавање навише заслуга имао управо Ђурђевић и додао да ће локалитет након изградње манастира носити име по Милану Ђурђевићу Погачи.

Спомен плочу су открили Анита Ђурђевић Шврака, кћерка Милана Ђурђевића и аутор изложбе Бојан Вујичић.

Шврака се захвалила Музеју на дивном гесту који су указали њеном оцу, дугогодишњем раднику и директору Музеја.  Она је додала да је као дијете радо проводила вријеме у Музеју и бројним археолошким локалитетима истичићи да је због оца завољела археологију.

На отварању изложбе „Милан Ђурђевић Погача, први градишки археолог“ уручене су и захвалнице свима онима који заједно са музејом баштине историју, културу и просвету.

Захвалнице су постхумно уручене Милану Ђурђевићу, Бориславу Шокчевићу и Асиму Хаџиалагићу. Захвалнице су уручене и Божидару Гајићу, Радани Станишљевић, Алену Мешићу, Душку Иветићу, Стојанки Шербули и Милану Котуру.

Изложбу  „Милан Ђурђевић Погача, први градишки археолог“ публика ће имати прилику погледати у Завичајном музеју градишка наредних мјесец дана.

 

Г.Влаинић

Share With: