У току припреме за изградњу фотонапонске електране у Жеравици (ВИДЕО)

У Градишци је у току реализација пројекта „Одрживо водоснабдјевање Града Градишка“ у оквиру којег ће бити изграђена фотонапонска електрана на водоизворишту Жеравица.

Прва компонента пројекта је изградња новог експлоатационог бунара, а друга соларне електране на водоизворишту, снаге једног мегавата. Директор Водовода Сандро Зеничанин рекао је да је изабран извођач радова за прву фазу пројекта.

„Изградњом фотонапонске електране  смањиће се емисија CO2 за око 900 тона на годишњем нивоу и створити енергетска независност предузећа што је јако важно јер ће на тај начин бити смањeни и оперативни трошкови предузећа“, нагласио је Зеничанин.

Пројекат, за који је са 623 000 еура подржан од Центра за међународну сарадњу и развој Словеније створиће услове за проширење водоводног система на преостали дио подручја Града Градишка.

Зеничанин је појаснио да је у оквиру прве фазе пројекта „WATSAN 2“ , планирано постављање цијеви од водоизворишта у Жеравици до водоторња у Новој Тополи, изградња пумпне станице у Вилусима и резервоарски простор капацитета 600 000 литара у Романовцима. На водоводни систем моћи ће се прикључити око 7 000 нових корисника чиме ће покривеност Градишке системом водоснабдјевања бити око 98 одсто. У КП „Водовод“ актуелно је још неколико других пројеката којима се жели унаприједити област водоснабдјевања.

С.Видовић

Share With:
Open

close button