Top lista

Top lista za 24.10.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U toku pripreme za elektronske građevinske dozvole

Integrisani sistem za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu u Republici Srpskoj, koji bi trebalo da bude operativan od aprila, predstavljen je protekle sedmice u Banjaluci predstavnicima republičkih institucija i gradova Banjaluka i Gradiška, koji su dio pilot-projekta prevođenja ovih dozvola u elektronsku formu.

Načelnik odjeljenja za prostorno uređenje i građenje u gradskoj upravi grada Gradiška, Saša Subotić, gostujući u emisiji “Aktuelno” Radio Gradiške rekao je da elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u praksi znači da investitor, fizičko ili pravno lice iz bilo kojeg dijela svijeta može elektronskim putem da podnese zahtjev za dozvolu.Prema njegovim riječima, cilj je da se investitorima  i građanima omogući lakše dobijanje ne samo građevinske dozvole već i razne tehničke dokumentacije potrebne u sektoru građevinarstva.

“Sistem će funcionisati na način da će biti dostupan kao internet aplikacija, potencijalni investitori sistemu će moći pristupiti putem svog računara ili telefona i zahtjev će moći uputiti putem internet aplikacije, a kao kontakt ostaviti svoju e-mail adresu”, istakao je Subotić i pojasnio da će isto tako moći  zahtjev podnijeti lično na šalter Odjeljenja za prostorno uređenje i građenje s tim da će se sva dalja komunikacija između administrativne službe i stranaka odvijati elektronskim putem.

Subotić je napomenuo da zbog elektronskog izdavanja građevinskih dozvola treba da zaživi elektronski potpis, te da će biti potrebno prilagoditi određene zakonske i podzakonske akte, definisati tačne procedure i načine saradnje sa drugim institucijama.

“Nalazimo se u testnoj fazi i očekujemo da će u naredna tri do četiri mjeseca u potpunosti biti instalirani softveri i da će ova usluga već u aprilu biti široko dostupna za sve podnosioce”, istakao je Subotić i podsjetio da se Gradiška u ovom projektu nalazi već dvije godine i da je krajem 2017. godine usvojila jednošalterski sistem izdavanja građevinskih dozvola.

Uspostavljanje Integrisanog sistema za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu u Srpskoj dio je zajedničkih napora Ministarstva, nadležnih organa i tijela Srpske, te gradova Banjaluka i Gradiška, koji se sprovode uz tehničku pomoć IFC-a.

 

Share With: