Top lista

Top lista za 3.10.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Jesenji usjevi dobro pripremljeni za period mirovanja

Jesenji usjevi dobro su pripremljeni za period mirovanja, tako da im golomrazica za sada ne nanosi štetu, ali bi voćari trebalo da obrate pažnju na pojavu glodara jer mlada stabla često tokom zime bivaju izložena oštećenjima od glodara, upozoravaju agrometeorolozi.

“Mlada stabla voća najčešće zimi bivaju oštećena prije svega od poljskih miševa, voluharica i zečeva. Oštećenja su obično u zoni korijenovog sistema, tako da se ova stabla u toku vegetacije iznenada cijela suše”, napominje se u sedmičnom agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Proteklih sedam dana obilježilo je uglavnom sunčano vrijeme, uz promjenljivu oblačnost i toplo vrijeme za ovo doba godine, a relativno topla i suva jesen, otežana obrada sa velikom količinom žetvenih ostataka stvaraju optimalne uslove za masovno umnožavanje poljskih glodara.

“Zato se poljoprivrednim proizvođačima preporučuje da tokom zime obilaze svoje njive i da, ukoliko primijete aktivne rupe preduzmu mjere za suzbijanje glodara. Važan segment u borbi protiv glodara predstavlja pravilna primjena agrotehničkih mjera”, navodi se u biltenu.

Share With: