U subotu obilježavanje slave hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Donjem Vakufu

Izbjegli i raseljeni Srbi iz Donjeg Vakufa okupiće se i ove godine u svom rodnom kraju na Veliku Gospojinu, 28. avgusta, gdje će prisustvovali slavi hrama Uspenja Presvete Bogorodice, a iz Gradiške će biti organizovan besplatan prevoz autobusima.

Jedan od organizatora Slavko Mekinjić rekao je da se prevoz iz Gradiške organizuje uz podršku Gradske uprave, da je ostalo još nekoliko slobodnih mjesta i da se zainteresovani mogu javiti sveštenicima u svojim parohijama ili njemu lično.

Mekinjić je istakao da najviše prijeratnih stanovnika Donjeg Vakufa danas živi u Gradišci, oko 5.000, ali da ih dosta živi i u Bijeljini, Novom Sadu, Žablju, Prijedoru i Bratuncu.

On je naveo da je prema programu obilježavanja slave hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Donjem Vakufu u 8.30 časova previđen doček episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija, u 9.00 časova Sveta arhijerejska liturgija, a zatim osvećenje slavskog kolača i žita i novog ikonostasa, te slavski ručak i narodno zborovanje.

Mekinjić je dodao da Gradska uprava Gradiška od 2012. godine pruža značajnu podršku za organizovani odlazak autobusima u Donji Vakuf na Veliku Gospojinu, a da do sada organizovanog odlaska zbog epidemije virusa korona nije bilo samo prošle godine.

Na području opštine Donji Vakuf prema popisu iz 1991. godine živjelo je oko 9.500 Srba, a danas ih je, prema Mekinjićevim riječima, svega oko 50 i to uglavnom starijih ljudi.

M.Malešević

Share With: