У школу за полицајца након другог разреда

Школско звоно у новооснованој Средњој школи унутрашњих послова зазвониће у септембру ове године, дјечаци и дјевојчице који желе да се школују за полицајца имаће прилику да се пријаве на јавни позив, а основни услов је да су завршили други разред средње школе те да су здрави и физички способни за изазовно радно окружење.

На интернет страници Министарства унутрашњих послова (МУП) РС наводи се да ће се у школској 2023/2024. години у трећи разред Средње школе унутрашњих послова моћи преписати ученици других разреда средњих четворогодишњих школа с подручја Српске, под условом да су у претходна два разреда имали минимално врло добар успјех и примјерено владање.

Сједиште Средње школе унутрашњих послова биће у оквиру комплекса Центра за обуку у бањалучком насељу Залужани, гдје ће бити смјештен и интернат за ученике. Ђаци ће имати обезбијеђену и храну, уџбенике, наставна средства, сву потребну полицијску опрему и униформе те приступ теретани, спортским салама и модерним теренима.

Начелник Управе за полицијску обуку МУП-а РС Миле Шикман рекао је за “Глас” да ће јавни позив за препис ђака бити објављен у јуну, одмах након завршетка ове школске године, а процедура пријема биће слична оној за упис у полицијску академију.

– Пријављени кандидати полагаће пријемни испит у оквиру којег ће бити обављени љекарски прегледи и провјера физичких способности те писање есеја и полагање теста опште информисаности. Завршни дио испита подразумијева усмени интервју с кандидатима, након чега ћемо формирати ранг-листу у коју ће улазити и просјек оцјена остварених у првом и другом разреду средње школе – рекао је Шикман и додао да ће по завршетку школовања ученици добити звање полицајац-техничар за обављање полицијских послова.

Он је додао да ће ђацима одмах по завршетку школе бити омогућено да раде приправнички стаж, након чега ће моћи засновати радни однос у МУП-у.

– За најбоље ђаке биће обезбијеђен наставак школовања на неким од високообразовних институција из Српске и Србије с којима имамо сарадњу. Ђаци ће имати врхунске услове што се тиче смјештаја и хране јер је за те намјене изграђена нова зграда потпуно опремљена, са свим кабинетима, учиниоцима, а обезбијеђен је и наставни кадар – навео је Шикман и додао да ће се ученици образовати по модерном наставном плану и програму, који поред општих образовних предмета обухвата стручне али и предмете у оквиру којих ће изучавати дигитални свијет и његово окружење.

Шикман сматра да ће интересовање међу младима бити велико.

– Искуство из Србије нам то потврђује, гдје се на једно мјесто пријавило око 15 кандидата, а да би мотивисали ђаке и упознали их о могућностима уписа у Средњу школу унутрашњих послова планирамо у наредним седмицама у сједиштима свих десет полицијских управа у Српској организовати централне промоције. Како би ђацима приближили полицијску професију планирамо обићи и све средње школе у Српској за шта смо добили сагласност Министарства просвјете и културе РС – казао је Шикман.

Промоција Средње школе унутрашњих послова одржана је јуче у Мркоњић Граду гђе су ђацима, између осталог, представљена материјално-техничка средства те опрема којом располаже МУП.

Директор Актива средњих школа с подручја Приједора, Новог Града, Козарске Дубице, Костајнице, Српца, Градишке и Прњавора Александар Миљешић каже за “Глас” да је тешко процијенити жеље и интересовање ђака.

– Ако је судити по заинтересованости дјеце за присуство полицијској вјежби, која је недавно одржана у Приједору, интересовања неће мањкати јер се одазвало веома много ђака. Младима је занимање полицајца атрактивно, али наравно да ће дјеца у договору с родитељима одлучити гдје ће наставити школовање – казао је Миљешић.

Циљ оснивања

Влада РС је крајем марта ове године донијела одлуку о оснивању Средње школе унутрашњих послова како би дугорочно било ријешено питање људских ресурса у МУП-у, наставак традиције средњошколског полицијског образовања и омогућавање наставка полицијског школовања на високошколским институцијама. Средња школа унутрашњих послова постојала је у Српској од 1992. до 2001. године, када је промовисана посљедња класа. У непуних десет година егзистирања у оквиру МУП-а РС одшколовано је 1.139 полицајаца – техничара за послове безбједности.

/Глас Српске/

Share With: