U okviru projekta “Gradiška- grad drveta” dostavljena vrijedna oprema

U okviru projekta „Gradiška – grad drveta“  danas je kompaniji “Bor” Gradiška dostavljena kompjuterizovana alatna CNC mašina za izradu dijelova po mjeri, s ciljem stvaranja uslova za unaprijeđenje poslovanja drvoprerađivačkih kompanija koje posluju na području Gradiške, Srpca, Laktaša i Kozarske Dubice.

Vrijednost isporučene opreme je blizu 90 000 KM, a projekat „Gradiška – grad drveta“ finansijski podržavaju Evropska unija i Vlada SR Njemačke u sklopu projekta EU4Business u BiH.

Firma „Bor“ je u ovom projektu partner gradskoj upravi i Tehničkoj školi a finansiran je od strane Evropske Unije i SR Njemačke.

“Drago mi je što smo dio ovog naprednog i ambicioznog tima jer ćemo kroz ovaj projekat pomoći i ojačati mikro, male i srednje drvoprerađivače u tehnološkom razvoju i da na brži i lakši način dođu do ciljne grupe kroz promovisanje koje će raditi Centar za istraživanje i razvoj. Ova CNC mašina čeparica bušilica nam znači mnogo. Ubrzaće procese u proizvodnji a učenicima „Tehničke škole“ će svakako značiti jer će kroz praksu radit na najnovijoj digitalnoj CNC mašini. To je velika prednost i nama jer to znači da možemo izaći i na svijetsko tržište i biti konkurentni sa najsavremenijim tehnologijama u svijetu “, izjavila je direktor i vlasnik firme “Bor”  Milena Vrhovac.

„Kroz ovaj projekat želimo da napravimo jednu kompletnu cjelinu, da bude samoodrživ, da kroz Centar za istraživanje i razvoj kreiramo nove proizvode koji prate trendove u oblasti drvo prerade a sa druge strane da putem naše Tehničke škole se stvaraju novi proizvodi, uključujući i preduzeće „Bor“ i da sa tim proizvodima krenemo u masovnu proizvodnju i osvajanje novih tržišta. Naš cilj je da Centar za istraživanje i razvoj ne bude samo u funkciji za drvoprerađivače sa područja Gradiške, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine već i Evropske Unije“, izjavio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Ukupna vrijednost projekta „Gradiška – grad drveta“ je veća od 700.000 KM, od čega je Evropska unija kroz EU4Business projekat osigurala bespovratna sredstava od oko 550.000 KM.

Vodeći realizator projekta je grad Gradiška, a partneri su JU „Tehnička škola“ Gradiška i „BOR“ d.o.o. Gradiška. EU4Business je projekat Evropske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora.

 Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Vlada SR Njemačke (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava Vlada SR Njemačke.

D.Janković

Share With: