U Lamincima obilježena hramovna slava i sjećanje na poginule

Povodom obilježavanja hramovne slave, u hramu Svetog proroka Ilije u Lamincima danas je služena Sveta liturgija i organizovana litija od hrama do spomen-parka, gdje je održan parastos poginulim borcima iz Laminaca.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Milovan Gagić, rekao je da Boračka organizacija u saradnji sa Gradskom upravom organizuje pomene borcima u Lamincima i u svim mjesnim zajednicama gdje postoje spomen-obilježja i naglasio da kreću u aktivnosti pomaganja djeci poginulih, ratnim vojnim invalidima od 5 do 10 kategorije i demobilisanim borcima.

„Boračka organizacija će krenuti u aktivnosti izrade socijalne karte kroz popis svih boračkih kategorija na području grada Gradiška kako bi na osnovu činjenica i socijalnog statusa mogli pomagati prioritetima“, naveo je Gagić.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu u Gradskoj upravi Gradiška, Radomir Pjanić, rekao je da Laminci na dostojanstven način odaju pomen za 39 poginulih u Odbrambeno-otadžninskom ratu.

Pjanić je naveo da Gradska uprava nastoji da održi nivo obilježavanja uspomena i sjećanja na sve poginule i da rade na poboljšanju položaja porodica poginulih boraca, ali i svih boraca učesnika Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vijence su položili predstavnici Gradske uprave Gradiška, Gradske Boračke organizacije, Mjesnih Boračkih organizacija Laminci Brezici, Laminci Sređani, Dolina i Novo Selo, predstavnici SUBNOR-a i predstavnici SNSD-a Gradiška.

Nakon parastosa upriličeno je lomljenje slavskog kolača i slavski ručak.

Share With: