У Градишци формиран Кризни центар за контролу афричке куге свиња – нема регистрованих случајева

У Градској управи Градишка данас је одржан састанак Кризног центра за контролу афричке куге свиња. На конференцији за медије представници Кризног центра рекли су да на подручју нашег града нема регистрованих случајева ове болести.

Мирослав Деспотовић начелник Одјељења инспекција Града Градишка рекао су спремни да дјелују уколико се на простору Градишке евидентирају случајеви афричке куге.

„Ова болест је високо заразна болест свиња и није опасна за људе али изазива велике економске губитке. Вакцина и терапија не постоје једина мјера која се проводи јесте еутаназија свиња и њихово збрињавање на одговарајући начин“ рекао је Деспотовић.

Узгајивачи свиња уколико примјете симптоме афричке куге требају се јавити надлежној ветеринарској организацији или инспекцији Града Градишка како би на терен изашла комисија за процјену штете и ветеринарски инспектор који би извршио узорковање.

Душан Стојчић ветеринарски инспектор нагласио је да су симптоми обољења крварења по кожи која постаје љубичасте боје, коњуктивитис, повишена темература, губитак апетита што доводи до угинућа од 2 до 10 дана али ту је и изненадна болест животиње што указује на могућу заразу афричком кугом.

Узорци болесних свиња биће достављени Ветеринарском институту Републике Српске на анализу. Уколико узорци буду позитивни на афричку кугу те животиње биће еутаназиране и збринуте на одговарајући начин.

Бранко Стојнић начелник Одјељења за пољопривреду и рурални развој Града Градишка рекао је да је комисија данас изашла на терен како би одредила локацију на којој ће законом прописаним начином бити збринуте све животиње које су угинуле и оне које су морале бити еутаназиране због потвђене заразе афричком кугом.

На подручју града Градишка по одлуци Министарства  пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске одлучено је да се забрани рад сточних пијаца, организовање сајмова, изложби и других окупљања животиња, продаје хране животињског поријекла и хране за животиње ван пословног простора.

Г.В.

Share With: