U Gradišci otvorena izložba „Antički mozaici rimske vile iz MUNICIPIUMA MALVESATIUMA u Skelanima”

U galeriji Zavičajnog muzeja Gradiška sinoć je otvorena izložba Javne ustanove Arheološki muzej „Rimski Municipium“ koja predstavlja do sada istražene i kozervirane mozaike na lokalitetu“Zadružni dom“ koji datiraju iz perioda od kraja 3. i početka 4. vijeka nove ere.

Otvaranju izložbe su prisustvovali pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković, direktor JU Arheološki muzej „Rimski municipium“  Svjetlana Marković, načelnica Odjeljenja za kulturno nasljeđe u resornom ministarstvu Milica Kotur i arheolog Boris Radić.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović  je  istakao da je prezentovan dio mozaika rimske vile rustike iz perioda antike sa područja Skelana, odnosno grad koji je postojao od 4. vijeka prije nove  ere, te da su pomenutom lokalitetu bili nastanjeni stanovnici jos od 1. vijeka prije nove ere. Vujinović je izjavio da je važno da se na području Gradiške kao i cijele Republike Srpske  registruju arheloški parkovi iz svih istorijskih perioda, te da je Zavičajni muzej uz pomoć grada Gradiška već otkupio područje na kome se nalazi srednjovjekovni manastir antičke vile rustike.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković istakla je značaj ovog nalazišta i dodala da je Vlada Srpske 2010. godine donijela odluku da se osnuje arheološki muzej rimski municipijum, a 2014. da se počne konzervacija lokaliteta koja traje do danas.

Direktorica JU Arheološki muzej „Rimski municipium“ Svjetlana Marković se zahvalila direktoru Bojanu Vujinoviću na organizaciji izložbe i izrazila zadovoljstvo na velikom interesovanju građana.

Izložba će u Zavičajnom muzeju Gradiška biti otvorena narednih 20 dana.

Share With: