Održana manifestacija „Aplauz, molim“

“Kulturni centar“ Gradiška organizovao je danas svečanu manifestaciju „Aplauz, molim“, povodom završetka Festivala „Gradiško proljeće“ i istoimenog konkursa poezije i proze za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja Gradiške.

Na manifestaciji su dodjeljene nagrade najuspješnijim mladim autorima i svim vukovcima sa područja Gradiške.

Prvo mjesto za prozu i drugu za poeziju osvojila je učenica drugog razreda Srednje stručne i tehničke škole Gradiška, Kristina Milutin.

“Prvu nagradu dobila sam za priču Raspjevana ulica, a nagrađena sam i za poeziju gdje sam pisala o Dragoji Lukiću”, rekla je Milutin i navela da je i prošle godine nagrađivana za poeziju i prozu.

Književnik Rado Dimitrijević, rekao je da je Škola kreativnog pisanja trajala godinu dana i da su danas nagrađena tri učenika škole: Kristina Milutin, Tatjana Klincov i Željko Subotić.

“Vidan je napredak djeca, a sam konkurs je bio veoma bogat posebno kvalitetnom poezijom, dok je bilo manje proznih radova”, naveo je Dimitrijević.

Direktor Kulturnog centra Gradiška, Željko Blagojević, rekao je da je na konkurs pristiglo 120 radova koje je stručni žiri pregledao i selektovao, a objavljena je i druga zbirka odabranih literarnih radova sa konkursa „Gradiško proljeće“.

Specijalni gosti manifestacije bili su pjesnik Tode Nikoletić, Predrag Vuković-Peđolino (autor i urednik dokumentarnih emisija za djecu) i slijepi dječak Denis Barta, pobjednik hrvatskog „Supertalenta“.

All-focus

Pjesnik Tode Nikoletić, naveo je da pisanje daje prostor djeci za istraživanje i da se djeca kroz pisanje estetski oblikuju.

“Ovakvi programi koji u sebi imaju kolažni sadržaj kod djeca bude interesovanje da se iskažu kroz pisanje, glumu, ples i interpretiranje”, naveo je Nikoletić i naglasio da takve manifestacije treba podržati.

Početak programa obilježila je plesno interaktivna radionica Plesnog kluba „Fleš“ iz Banjaluke.

Share With: