U Gradišci obilježen dan osoba sa Daunovim sindromom

Kulturni centra Gradiška, u saradnji sa Udruženjem za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima iz Gradiške, organizovao je danas kulturno-zabavni program povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom, a ujedno je, povodom Međunarodnog dana poezije, otvoren Drugi festival poezije i proze „Gradiško proljeće“.
Manifestacije je otvorena šetnjom osoba sa Daunovim sindromom, djece sa poteškoćama u razvoju i njihovih prijatelja maskiranih u likove iz crtanih filmova glavnom ulicom u Gradišci do Kulturnog centra, gdje je upriličeno simbolično puštanje balona.
Djeca sa Daunovim sindromom i poteškoćama u razvoju simbolično su posadila drvo kod Kulturnog centra, a održana je i priredba u kojoj su učestvovali Dječiji hor „Vrapčići“ i novosnovana grupa „Frajeri“ gradiškog Dnevnog centra „Mi smo dio vas“.

Predsjednik Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Dragoslav Šinik zahvalio je svima koji su omogućili da se drugu godinu obilježava Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom.
„Udruženje ima 12-oro djece sa Daunovim sindromom, kojima je, kao i ostaloj djeci sa poteškoćama u razvoju, veoma važno kada vide da su centru pažnje, druže se i imaju podršku zdrave djece“, rekao je Šinik.

Direktor Kulturnog centra Željko Blagojević rekao je da su pozvali djecu osnovnih i srednjih škola u Gradiški da pišu o raznim temama, ali i o zdravlju i sreći, te radove šalju na literatni konkurs, čijim je raspisivanjem danas otvaren Drugi festivala poezije „Gradiško proljeće“.
Blagojević je naveo da će festival trajati do 5. juna, kada će u Kulturnom centru biti održana završna manifestacija pod nazivom „Aplauz, molim“ na kojoj će biti uručene nagrade autorima najboljih literarnih radova i upriličen kulturno-zabavni program.

Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi ove bolesti prisutnost tri, umjesto dva hromozoma, na 21 hromozomskom paru.
Simbol ovog dana su šarene čarape jer ih osobe sa Daunovim sindromom ne mogu upariti, te se nošenjem šarenih čarapa pokazuje podrška borbi ovoj populaciji, kako bi se što bolje integrisala u društvo.

Share With: