Top lista

Top lista za 04.12.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U Gradišci izvedena predstava “Jugoslavija, moja država”

Gradiška publika je dugim aplauzom nagradila glumce predstave “Jugoslavija, moja država”, koja je večeras izvedena u Kulturnom centru Gradiška.

Ovaj pozorišni komad, u režiji Marka Misirače, nastao je saradnjom Pozorišta Prijedor i pozorišta iz Kopra „Teatro Kapodistria“, te njemačke fondacije “Fridrih Ebert”, a na ovogodišnjim 40. Pozorišnim igrama u Jajcu osvojio je četiri nagrade. Proglašen je za najbolju predstavu festivala, Marku Misirači pripala je nagrada za najbolju režiju, a dvije glumačke nagrade dodijeljene su Miljki Brđanin i Borisu Šaviji.

Reditelj Marko Misirača rekao je da predstava živi uspješan festivalski život dodajući da je na festivalu Novi tvrđava teatar u Srbiji predstava osvojila dvije nagrade, najbolja predstava i najbolja uloga. Misirača je istakao da je i u Soveniji predstava osvojila Tantadruj nagradu za najbolju predstavu primorske regije u koju ulaze Trst, Nova Gorica i Kopar.

“Gdje god smo je izveli, predstava je bila prihvaćena. Publika je emocionalno reagovala jer je to slojevita priča i duhovita i potresna” rekao je Misirača.

U predstavi glumi Mirela Predojević koja je i umjetnički direktor Pozorišta Prijedor. Predojevićeva je istakla da osim glumaca iz Prijedora i Kopra nastupaju i glumci iz Narodnog pozorišta Republike Srpske. Ona je naglasila da je ova predstava zaista velika stvar za Pozorište Prijedor koje je izašlo iz svojih okvira i širu publiku u regionu upoznalo sa svojim radom.

Predstava “Jugoslavija, moja otadžbina“ nastala na osnovu istoimenog romana autora Gorana Vojnovića. Predstava prati priču o sinu iz mješovitog braka, koji je kao dijete bio svjedok raspada Jugoslavije, a kao mladić traga za ocem osumnjičenim za ratne zločine. Glavne uloge oca i sina tumače glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Boris Šavija i mladi glumac iz Kopra, Blaž Popovski.

G.Vlainić

Share With: