U Gradišci izvedena predstava “Jugoslavija, moja država”

Gradiška publika je dugim aplauzom nagradila glumce predstave “Jugoslavija, moja država”, koja je večeras izvedena u Kulturnom centru Gradiška.

Ovaj pozorišni komad, u režiji Marka Misirače, nastao je saradnjom Pozorišta Prijedor i pozorišta iz Kopra „Teatro Kapodistria“, te njemačke fondacije “Fridrih Ebert”, a na ovogodišnjim 40. Pozorišnim igrama u Jajcu osvojio je četiri nagrade. Proglašen je za najbolju predstavu festivala, Marku Misirači pripala je nagrada za najbolju režiju, a dvije glumačke nagrade dodijeljene su Miljki Brđanin i Borisu Šaviji.

Reditelj Marko Misirača rekao je da predstava živi uspješan festivalski život dodajući da je na festivalu Novi tvrđava teatar u Srbiji predstava osvojila dvije nagrade, najbolja predstava i najbolja uloga. Misirača je istakao da je i u Soveniji predstava osvojila Tantadruj nagradu za najbolju predstavu primorske regije u koju ulaze Trst, Nova Gorica i Kopar.

“Gdje god smo je izveli, predstava je bila prihvaćena. Publika je emocionalno reagovala jer je to slojevita priča i duhovita i potresna” rekao je Misirača.

U predstavi glumi Mirela Predojević koja je i umjetnički direktor Pozorišta Prijedor. Predojevićeva je istakla da osim glumaca iz Prijedora i Kopra nastupaju i glumci iz Narodnog pozorišta Republike Srpske. Ona je naglasila da je ova predstava zaista velika stvar za Pozorište Prijedor koje je izašlo iz svojih okvira i širu publiku u regionu upoznalo sa svojim radom.

Predstava “Jugoslavija, moja otadžbina“ nastala na osnovu istoimenog romana autora Gorana Vojnovića. Predstava prati priču o sinu iz mješovitog braka, koji je kao dijete bio svjedok raspada Jugoslavije, a kao mladić traga za ocem osumnjičenim za ratne zločine. Glavne uloge oca i sina tumače glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Boris Šavija i mladi glumac iz Kopra, Blaž Popovski.

G.Vlainić

Share With: