U Gradišci danas predavanje „Rana intervencija i rehabilitacija djece sa različitim oblicima razvojnih poremećaja“

Stručno predavanje pod nazivom „Rana intervencija i rehabilitacija djece sa različitim oblicima razvojnih poremećaja“ u Gradišci će danas održati doktorica Milijana Selaković i logoped Katarina Bojović iz Beograda. Predavanje će biti održano u 11 časova u amfiteatru Bolnice Gradiška.

Gostujući u jutarnjem program Radio Gradiške, doktorica Selaković je istakla da je veoma važna rana intervencija roditelja ukoliko primjete neobične pojave kod djece starosti do godinu dana i simptome kao što su odsustvo pažnje, izostanak gugutanja i govora i slično.

Ona je istakla da su statistike poražavajuće i da je potrebno preduzimati sistemska rješenja u budućnosti.

“Osamdesetih godina na 2 500 rođenih beba bila je jedna sa autizmom, danas je jedna beba sa autizmom na 58 rođenih”, rekla je doktorica Selaković i dodala da su predviđanja da će taj omjer 2025. godine iznositi 1:1.

Bojovićeva je navela da je osim uloge logopeda veoma važan timski rad stručnjaka. Ona je apelovala na roditelje da djeci do treće godine života zabrane gledanje crtanih filmova ili dozvole umjereno, ograničeno gledanje crtića, te da više vremena provode sa svojom djecom.

Tim ordinacije „dr Selaković“ od juče obavlja preglede u Domu zdravlja Gradiška.

Predsjednik Udruženja roditelja djece s autizmom „Duga“ Gradiška, koje organizuje predavanja i preglede za djecu sa poteškoćama u razvoju, Saša Kasagić, rekao je, gostujući u programu Radio Gradiške, da su u protekle dvije godine imali dobru saradnju sa doktoricom Selaković i da nastavljaju tu saradnju.

On je rekao da je prijavljeno 21 dijete za pregled, od kojih je 16 članova Udruženja.

„Doktorica Selaković je jedan od najvećih stručnjaka za djecu sa poteškoćama na prostoru bivše Jugoslavije. Organizovani pregledi u Gradišci znače puno za roditelje koji će dobiti adekvatne savjete za daljnji rad sa djecom i za potrebne terapije“, naglasio je Kasagić.

Share With: