U Gornjim Podgradcima u četvrtak 14. „Dani voća – Potkozarje 2019“

Tradicionalna izložba voća 14. „Dani voća – Potkozarje 2019“ biće održana u Gornjim Podgradcima u četvrtak 12. septembra, sa početkom u 12 časova.

Manifestaciju organizuju Gradska uprava Gradiška i mjesna zajednica Gornji Podgradci, u okviru programa „Gradiške jeseni 2019“.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Gradiška Branko Stojnić rekao je da će voće i proizvode od voća izložiti više 100 voćara sa područja Gradiške, Srpca, Laktaša, Kozarske Dubice, Prijedora, Novog Grada i Ribnika, te da će svoje proizvode i usluge predstaviti i više od 30 privrednih subjekata i udruženja koji indirektno učestvuju u voćarskoj proizvodnji.

Stojnić je istako da je Gradiška lider u voćarskoj proizvodnji u Republici Srpskoj, sa 1750 hektara zasada voća, od kojih je 1150 hekrata pod zasadom jabuke.

On je naveo da se očekuje da će urod voća u 2019. godini biti za oko 30 odsto manji u odnosu na prošlu godinu.

„Na to su najviše uticali loši vremenski uslovi tokom proljeća kada je bilo dosta mrazeva, hladnog vremena i vjetrova koji su loše uticali na cvjetanja i oprašivanje voća“, rekao je Stojnić.

On je dodao da se u ovoj godini mogu očekivati i nešto veće veleprodajne otkupne cijene voća nego lani.

„Šljive su se već prodavale po cijeni od 0,50 KM po kilogramu, a koruške po 0,80 KM. Ljetne sorte jabuke su prodavane po cijeni od 0,60 KM po kilogramu, a očekuje se da će i u daljoj prodaji ostalih sorti cijene biti više nego prošle godine, te da bi cijena za inustrijsku jabuku trebala biti 0,20 KM“, naveo je Stojnić.

„Dani voća – Potkozarje 2019“ biće održani na sportskom terenu Osnovne škole „Mladen Stojanović“ u Gornjim Podgradcima, a dodjela priznanja i nagrada najboljim izlagačima planirana je oko 14 časova.

Share With: